Rozvod v 10 krokoch

Rozvod v 10 krokoch

Je ťažké rozhodnúť sa, či sa rozviesť. Len čo sa rozhodnete, že je to jediné riešenie, proces sa skutočne začína. Je potrebné vybaviť veľa vecí a bude to tiež emočne náročné obdobie. Aby sme vám pomohli na vašej ceste, poskytneme prehľad všetkých krokov, ktoré musíte podniknúť počas rozvodu.

Rozvod v 10 krokoch

Krok 1: Oznámenie o rozvode

Je dôležité, aby ste svojmu partnerovi najskôr povedali, že sa chcete rozviesť. Toto oznámenie sa často nazýva aj oznámenie o rozvode. Je rozumné dať toto oznámenie osobne svojmu partnerovi. Aké to môže byť ťažké, je dobré sa o tom navzájom porozprávať. Týmto spôsobom môžete vysvetliť, prečo ste sa rozhodli práve takto. Snažte sa navzájom sa neobviňovať. Je to a zostáva ťažkým rozhodnutím pre vás oboch. Je dôležité, aby ste sa snažili udržiavať dobrú komunikáciu. Ďalej je dobré vyhnúť sa napätiu. Týmto spôsobom môžete zabrániť tomu, aby sa z vášho rozvodu stal bojový rozvod.

Ak medzi sebou viete dobre komunikovať, môžete sa tiež spoločne rozviesť. Je dôležité, aby ste si najali právnika, ktorý vás prevedie týmto obdobím. Ak je komunikácia s vašim partnerom dobrá, môžete využiť jedného právnika súčasne. Ak to tak nie je, bude si každá strana musieť najať svojho vlastného právnika.

Krok 2: Privolajte právnika / mediátora

Rozvod vyhlási sudca a návrh na rozvod môžu podať na súd iba právnici. To, či by ste si mali zvoliť právnika alebo mediátora, závisí od spôsobu, akým sa chcete rozviesť. Pri mediácii sa rozhodnete, že budete sprevádzaní jedným právnikom / mediátorom. Ak každý z vás a váš partner využije svojho právnika, budete na opačnej strane konania. V takom prípade bude konanie tiež trvať dlhšie a budú s ním spojené ďalšie náklady.

Krok 3: Dôležité údaje a dokumenty

Pre rozvod je dôležitý celý rad osobných údajov o vás, vašom partnerovi a deťoch. Napríklad sobášny list, rodné listy detí, výpisy BRP z obce, výpisy z registra zákonnej úschovy a všetky predmanželské zmluvy. Toto sú najdôležitejšie osobné údaje a dokumenty potrebné na začatie rozvodového konania. Ak vo vašej konkrétnej situácii potrebujete viac dokumentov alebo informácií, bude vás o tom informovať váš právnik.

Krok 4: Majetok a dlhy

Je dôležité, aby ste počas rozvodu zmapovali všetky aktíva a dlhy vás a vášho partnera a zhromaždili podporné dokumenty. Napríklad si môžete myslieť na list vlastníctva vášho domu a notársku zápisnicu o hypotéke. Dôležitými môžu byť aj nasledujúce finančné dokumenty: poistky na poistenie kapitálu, anuitné zmluvy, investície, bankové výpisy (zo sporenia a bankové účty) a daňové priznania k dani z príjmov z posledných rokov. Ďalej by mal byť zostavený zoznam domácich potrieb, v ktorom uvediete, kto čo dostane.

Krok 5: Podpora detí / podpora partnerov

V závislosti od vašej finančnej situácie bude pravdepodobne potrebné platiť aj podporu dieťaťa alebo manžela. Aby sme to mohli určiť, je potrebné skontrolovať údaje o príjmoch a fixné výdavky oboch strán. Na základe týchto údajov môže váš právnik / sprostredkovateľ vykonať výpočet výživného.

Krok 6: Dôchodok

Rozvod môže mať tiež následky na váš dôchodok. Aby ste to mohli zistiť, sú potrebné doklady preukazujúce všetky nároky na dôchodok, ktoré vznikli vy a váš partner. Následne sa vy a váš (bývalý) partner môžete dohodnúť na rozdelení dôchodku. Môžete si napríklad zvoliť medzi zákonom stanoveným vyrovnaním alebo konverznou metódou. Váš dôchodkový fond by vám mohol pomôcť pri správnom výbere.

Krok 7: Plán rodičovstva

Ak máte vy a (váš) partner tiež deti, ste povinní spoločne vypracovať plán rodičovstva. Tento plán rodičovstva sa predkladá súdu spolu so žiadosťou o rozvod. V tomto pláne budete spoločne ustanovovať dohody o:

  • Spôsob, akým rozdelíte úlohy starostlivosti a rodičovstva;
  • spôsob, akým sa navzájom informujete a konzultujete o dôležitých udalostiach pre deti a o majetku maloletých detí;
  • náklady na starostlivosť a výchovu maloletých detí.

Je dôležité, aby sa deti podieľali aj na príprave rodičovského plánu. Váš právnik pre vás môže prípadne pripraviť rodičovský plán. Takto si môžete byť istí, že rodičovský plán spĺňa všetky požiadavky súdu.

Krok 8: Podanie petície

Po uzavretí všetkých dohôd váš spoločný právnik alebo právnik vášho partnera pripraví návrh na rozvod a podá ho na súd. Pri jednostrannom rozvode bude druhej strane poskytnutá lehota na predloženie prípadu a potom bude naplánované súdne pojednávanie. Ak ste sa rozhodli pre spoločný rozvod, návrh podá váš právnik a vo väčšine prípadov nebude potrebné zasadanie súdu.

Krok 9: Ústne konanie

Počas ústneho konania sa strany musia dostaviť spolu so svojím právnikom. Počas ústneho pojednávania dostanú strany príležitosť povedať svoj príbeh. Sudca bude mať tiež príležitosť klásť otázky. Ak sa sudca domnieva, že má dostatok informácií, ukončí pojednávanie a uvedie, v ktorej lehote bude rozhodovať.

Krok 10: Rozhodnutie o rozvode

Len čo sudca vyhlási rozhodnutie o rozvode, môžete sa do 3 mesiacov od vydania rozhodnutia odvolať, ak s rozhodnutím nesúhlasíte. Po troch mesiacoch sa rozhodnutie stane neodvolateľným a rozvod sa môže zapísať do občianskeho registra. Až potom je rozvod definitívny. Ak si neprajete čakať na trojmesačnú lehotu, môžete s partnerom podpísať listinu o súhlase, ktorú vyhotoví váš právnik. Tento dokument naznačuje, že súhlasíte s rozhodnutím o rozvode a že sa nebudete odvolať. Potom už nemusíte čakať na trojmesačnú lehotu a môžete okamžite zaregistrovať rozsudok o rozvode v občianskom registri.

Potrebujete pomoc pri rozvode alebo máte nejaké otázky týkajúce sa rozvodového konania? Potom kontaktujte špecializovaného lekára právnici rodinného práva at Law & More, na Law & More, chápeme, že rozvod a následné udalosti môžu mať zásadný vplyv na váš život. Preto volíme osobný prístup. Naši právnici vám tiež môžu pomôcť v akomkoľvek konaní. Právnici v Law & More sú odborníci v oblasti osobného a rodinného práva a radi vás, možno spolu s partnerom, prevedú procesom rozvodu.

Law & More