Skoršie sa stať holandským občanom prostredníctvom opčného konania

Skoršie sa stať holandským občanom prostredníctvom opčného konania

Bývate v Holandsku a veľmi sa vám tu páči. Preto možno budete chcieť prijať holandskú štátnu príslušnosť. Je možné stať sa Holanďanom naturalizáciou alebo opciou. O holandskú štátnu príslušnosť môžete požiadať rýchlejšie prostredníctvom opčného konania; aj náklady na tento postup sú podstatne nižšie. Na druhej strane postup opcie si vyžaduje prísnejšie požiadavky. V tomto blogu si môžete prečítať, či spĺňate tieto požiadavky a aké podporné dokumenty sú potrebné pre úspešný výsledok.

Vzhľadom na komplexnosť konania je vhodné najať si právnika, ktorý vás celým procesom prevedie a zameria sa na vašu konkrétnu a individuálnu situáciu. 

Podmienky

O holandskú štátnu príslušnosť môžete požiadať v nasledujúcich prípadoch:

  • Ste plnoletý, narodili ste sa v Holandsku a od narodenia žijete v Holandsku. Ste tiež držiteľom platného povolenia na pobyt.
  • Narodili ste sa v Holandsku a nemáte žiadnu štátnu príslušnosť. V Holandsku žijete s platným povolením na pobyt najmenej tri po sebe nasledujúce roky.
  • V Holandsku žijete odo dňa, keď ste dovŕšili štyri roky, vždy ste mali platné povolenie na pobyt a stále ste držiteľom platného povolenia na pobyt.
  • Ste bývalý holandský štátny príslušník a žijete v Holandsku aspoň jeden rok s platným povolením na trvalý pobyt alebo pobyt na dobu určitú s nie prechodným účelom pobytu. Upozorňujeme, že ak vám bolo niekedy odňaté občianstvo, pretože ste sa ho vzdali, nemôžete požiadať o možnosť.
  • Ste zosobášení s holandským štátnym príslušníkom najmenej tri roky alebo máte registrované partnerstvo s holandským štátnym príslušníkom najmenej tri roky. Vaše manželstvo alebo registrované partnerstvo je nepretržité s tým istým holandským štátnym príslušníkom a nepretržite ste žili v Holandsku s platným povolením na pobyt najmenej 15 rokov.
  • Máte 65 rokov alebo viac a žijete v Holandskom kráľovstve nepretržite najmenej 15 rokov s platným povolením na pobyt bezprostredne pred potvrdením nadobudnutia holandského občianstva.

Ak ste sa narodili, adoptovali si alebo vydali pred 1. januárom 1985, existujú tri ďalšie samostatné prípady, prostredníctvom ktorých môžete požiadať o holandské občianstvo podľa možnosti:

  • Narodili ste sa pred 1. januárom 1985 holandskej matke. Váš otec nemal v čase vášho narodenia holandskú štátnu príslušnosť.
  • Pred 1. januárom 1985 vás adoptovala žena, ktorá mala v tom čase holandskú štátnu príslušnosť.

Pred 1. januárom 1985 ste boli zosobášení s mužom, ktorý nie je Holanďanom, a preto ste stratili holandskú štátnu príslušnosť. Ak ste sa nedávno rozviedli, vyhlásenie opcie urobíte do jedného roka od zániku manželstva. Na vykonanie tohto vyhlásenia nemusíte mať bydlisko v Holandsku.

Ak nespadáte do žiadnej z vyššie uvedených kategórií, s najväčšou pravdepodobnosťou nemáte nárok na proces opcie.

žiadosť

Žiadosť o holandskú štátnu príslušnosť podľa možnosti sa podáva na magistráte. Na to musíte mať platný preukaz totožnosti a rodný list z krajiny pôvodu. Musíte mať aj platné povolenie na pobyt alebo iný doklad o legálnom pobyte. Na magistráte musíte vyhlásiť, že vyhlásenie o záväzku urobíte na slávnostnom akte nadobudnutia holandského občianstva. Týmto vyhlasujete, že viete, že zákony Holandského kráľovstva sa budú vzťahovať aj na vás. Okrem toho sa vo väčšine prípadov budete musieť vzdať svojej súčasnej štátnej príslušnosti, pokiaľ nemôžete uplatniť dôvod na výnimku.

Kontakt

Máte otázky týkajúce sa imigračného práva alebo by ste chceli, aby sme vám ďalej pomohli s postupom vašej opcie? Potom neváhajte kontaktovať pána Aylina Selameta, právnika v Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl alebo pán Ruby van Kersbergen, právnik v Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl alebo nám zavolajte na číslo +31 (0)40-3690680.

Law & More