Vstupy a výstupy zákonnej dvojstupňovej spoločnosti

Vstupy a výstupy zákonnej dvojstupňovej spoločnosti

Štatutárna dvojstupňová spoločnosť je zvláštna forma spoločnosti, ktorá sa môže vzťahovať na NV a BV (rovnako ako na družstvo). Často sa predpokladá, že to platí iba pre medzinárodne pôsobiace skupiny s časťou ich aktivít v Holandsku. To však nevyhnutne nemusí platiť; štruktúrny režim sa môže začať uplatňovať skôr, ako by sa dalo čakať. Je potrebné sa tomu vyhnúť, alebo to má aj svoje výhody? Tento článok pojednáva o vstupoch a výstupoch zákonnej dvojstupňovej spoločnosti a umožňuje vám správne vyhodnotiť jej účinky.

Vstupy a výstupy zákonnej dvojstupňovej spoločnosti

Cieľ štatutárnej dvojstupňovej spoločnosti

Štatutárna dvojstupňová spoločnosť bola zavedená do nášho právneho systému z dôvodu rozvoja podielového vlastníctva v polovici minulého storočia. Pokiaľ predtým boli dlhodobí angažovaní väčšinoví akcionári, čoraz častejšie sa stalo (aj pre dôchodkové fondy) krátke investovanie do spoločnosti. Pretože to tiež viedlo k menšej účasti, valné zhromaždenie akcionárov (ďalej len „GMS“) nemohlo dohliadať na riadenie. To viedlo zákonodarcu k zavedeniu štatutárnej dvojstupňovej spoločnosti v 1970. rokoch: špeciálnej formy podnikania, pri ktorej sa požaduje prísnejší dohľad nad rovnováhou medzi prácou a kapitálom. Túto rovnováhu je potrebné dosiahnuť dosiahnutím sprísnenia povinností a právomocí dozornej rady (ďalej len „SB“) a zavedením zamestnaneckej rady na úkor právomocí GMS.

V súčasnosti je tento vývoj akcionárstva stále aktuálny. Pretože úloha mnohých akcionárov vo veľkých spoločnostiach je pasívna, môže sa stať, že malá skupina akcionárov sa ujme vedenia v GMS a bude mať nad vedením veľkú moc. Krátke trvanie akcionárstva podporuje krátkodobú víziu, podľa ktorej musia akcie čo najskôr zhodnotiť. Toto je zúžený pohľad na záujmy spoločnosti, pretože zainteresované strany spoločnosti (napríklad jej zamestnanci) profitujú z dlhodobej vízie. Kódex správy a riadenia spoločností v tejto súvislosti hovorí o „dlhodobom vytváraní hodnoty“. Preto je štatutárna dvojstupňová spoločnosť v súčasnosti stále dôležitou formou spoločnosti, ktorej cieľom je napraviť rovnováhu záujmov zainteresovaných strán.

Ktoré spoločnosti majú nárok na režim štruktúrovania?

Zákonné dvojstupňové pravidlá (v holandčine tiež nazývané režim štruktúry alebo „structuurrregime“) nie sú okamžite povinné. Zákon stanovuje požiadavky, ktoré musí spoločnosť splniť, aby sa prihláška mohla stať povinnou po určitom období (pokiaľ neexistuje výnimka, o ktorej bude reč nižšie). Tieto požiadavky sú stanovené v oddiele 2: 263 holandského občianskeho zákonníka (ďalej len „DCC“):

  • upísané základné imanie spoločnosti spolu s rezervami uvedenými v súvahe vrátane vysvetľujúcich poznámok dosahujú aspoň suma určená kráľovským výnosom (v súčasnosti stanovená na € 16 miliónov). Patria sem aj odkúpené (ale nie zrušené) akcie a všetky skryté rezervy, ako je uvedené vo vysvetlivkách.
  • Spoločnosť alebo jej závislá spoločnosť založila a Zamestnanecká rada na základe zákonnej povinnosti.
  • V Holandsku je zamestnaných najmenej 100 zamestnancov spoločnosťou a jej závislou spoločnosťou. Skutočnosť, že zamestnanci nie sú zamestnaní v trvalom pracovnom pomere alebo na plný úväzok, v tom nehrá žiadnu rolu.

Čo je to závislá spoločnosť?

Dôležitým konceptom z týchto požiadaviek je závislá spoločnosť. Často panuje mylná predstava, že zákonné dvojstupňové pravidlá sa na materskú spoločnosť nevzťahujú, napríklad preto, že zamestnaneckú radu nezriadila materská spoločnosť, ale dcérska spoločnosť. Je preto tiež dôležité skontrolovať, či boli splnené určité podmienky vo vzťahu k iným spoločnostiam v rámci skupiny. Tieto by sa mohli považovať za závislé spoločnosti (podľa článku 2: 152/262 DCC), ak sú:

  1. právnická osoba, ktorej spoločnosť alebo jedna alebo viac závislých spoločností, samostatne alebo spoločne a na svoj vlastný účet prispieť najmenej polovicou upísaného základného imania,
  2. spoločnosť, ktorej podnik je zapísaný v obchodnom registri a pre ktoré spoločnosť alebo závislá spoločnosť je ako partner voči tretím osobám plne zodpovedný za všetky dlhy.

Dobrovoľná žiadosť

Nakoniec je to možné uplatňovať (úplný alebo zmiernený) dvojstupňový systém dosiek dobrovoľne. V takom prípade sa uplatňuje iba druhá požiadavka týkajúca sa zamestnaneckej rady. Zákonné dvojstupňové pravidlá sú uplatniteľné hneď po ich zahrnutí do stanov spoločnosti.

Vznik zákonnej dvojstupňovej spoločnosti

Ak spoločnosť spĺňa vyššie uvedené požiadavky, je právne kvalifikovaná ako „veľká spoločnosť“. Toto sa musí nahlásiť obchodnému registru do dvoch mesiacov po prijatí ročnej účtovnej závierky v GMS. Vynechanie tejto registrácie sa považuje za ekonomický trestný čin. Ďalej môže ktorákoľvek oprávnene zainteresovaná strana požiadať súd o vykonanie tejto registrácie. Ak je táto registrácia v obchodnom registri nepretržite tri roky, uplatňuje sa štruktúrny režim. V tom čase musela byť spoločenská zmluva zmenená a doplnená, aby sa uľahčil tento režim. Lehota na uplatnenie zákonných dvojstupňových pravidiel začína plynúť až po vykonaní registrácie, aj keď bolo oznámenie vynechané. Ak spoločnosť prestane spĺňať vyššie uvedené požiadavky, registrácia sa môže dočasne prerušiť. Keď je spoločnosť oboznámená s tým, že znova dodržiava podmienky, plynie obdobie od začiatku (pokiaľ obdobie nebolo nesprávne prerušené).

(Čiastočná) výnimka

Oznamovacia povinnosť sa neuplatňuje v prípade úplnej výnimky. Ak bude možné použiť štruktúrny režim, prestane existovať bez obdobia odbehnutia. Zo zákona vyplývajú tieto výnimky:

  1. Spoločnosť je a závislá spoločnosť právnickej osoby, na ktorú sa vzťahuje režim úplnej alebo zmiernenej štruktúry. Inými slovami, dcérska spoločnosť je vyňatá, ak sa (zmierňovaný) dvojstupňový systém platieb vzťahuje na materskú spoločnosť, ale naopak to pre materskú spoločnosť nevedie k výnimke.
  2. spoločnosť pôsobí ako správcovská a finančná spoločnosť v medzinárodnej skupineokrem toho, že zamestnanci spoločnosti a spoločnosti skupiny sú z väčšej časti zamestnaní mimo Holandska.
  3. Spoločnosť, v ktorej je najmenej polovica emitovaného kapitálu sa zúčastňuje na a spoločný podnik najmenej dvoma právnickými osobami, na ktoré sa vzťahuje štruktúrny režim.
  4. Servisná spoločnosť je medzinárodná skupina.

Existuje tiež zmiernený alebo oslabený režim štruktúr pre medzinárodné skupiny, v ktorých SB nie je oprávnená menovať alebo odvolávať členov správnej rady. Dôvodom je narušenie jednoty a politiky v rámci skupiny so štatutárnou dvojstupňovou spoločnosťou. To platí, ak nastane jeden z nasledujúcich prípadov:

  1. Spoločnosť je (i) dvojstupňovou správcovskou spoločnosťou, z ktorej (ii) najmenej polovicu emitovaného kapitálu vlastní (holandská alebo zahraničná) materská spoločnosť alebo závislá spoločnosť a (iii) väčšina skupina 's zamestnanci pracujú mimo Holandska.
  2. Najmenej polovicu základného imania zákonnej dvojstupňovej spoločnosti vlastnia dve alebo viac spoločností podľa písm joint venture dohoda (dohoda o vzájomnej spolupráci), ktorej väčšina zamestnancov v rámci ich skupiny pracuje mimo Holandska.
  3. Najmenej polovicu emitovaného kapitálu vlastní materská spoločnosť alebo jej závislá spoločnosť na základe vzájomnej dohody o spolupráci, ktorá je sama o sebe štatutárnou dvojstupňovou spoločnosťou.

Dôsledky režimu stavby

Po uplynutí tohto obdobia musí spoločnosť zmeniť svoje stanovy v súlade so zákonnými ustanoveniami upravujúcimi systém dvojstupňového riadenia (články 2: 158-164 DCC pre NV a články 2: 268-2: 274 DCC pre BV). Dvojstupňová spoločnosť sa líši od bežnej spoločnosti v nasledujúcich bodoch:

  • zriadenie dozornej rady (alebo štruktúra jednostupňovej rady podľa článku 2: 164a / 274a DCC) Je povinné;
  • SB dostane väčšie právomoci na úkor právomocí GMS. Napríklad SB získa schvaľovacie práva týkajúce sa dôležitých rozhodnutí manažmentu a (v úplnom režime) bude môcť menovať a odvolávať riaditeľov.
  • členov SB menuje VVN na základe menovania SB, z ktorých jednu tretinu členov menuje zamestnanecká rada. Vymenovanie môže byť odmietnuté iba nadpolovičnou väčšinou, ktorá predstavuje najmenej jednu tretinu emitovaného kapitálu.

Štrukturálny režim nežiaduci?

Moc malých, aktivistických a výlučne zameraných na zisk akcionárov môže byť štruktúrovaným režimom obmedzená. Je to preto, že SB sa prostredníctvom rozšírenia svojich právomocí môže zamerať na širšiu škálu záujmov v rámci záujmov spoločnosti, vrátane záujmov akcionárov, z ktorých majú prospech zainteresované strany v širšom zmysle, ako aj kontinuita spoločnosti. Zamestnanci tiež získavajú väčší vplyv na politiku spoločnosti, pretože zamestnanecká rada menuje jednu tretinu SB.

Obmedzenie kontroly akcionármi

Štatutárna dvojstupňová spoločnosť však môže byť nevýhodná, ak dôjde k situácii, ktorá sa odchyľuje od krátkodobej akcionárskej praxe. Je to preto, že veľkí akcionári, ktorí predtým obohatili spoločnosť o svoj vplyv a dlhodobú víziu (ako napríklad v rodinných podnikoch), majú kontrolu vo svojom dvojstupňovom systéme. To môže tiež spôsobiť, že spoločnosť bude menej atraktívna pre zahraničný kapitál. Je tomu tak preto, lebo štatutárna dvojstupňová spoločnosť už nie je schopná vykonávať práva menovania a prepustenia - čo je najrozsiahlejší výkon tejto kontroly - a (ani v zmiernenom režime) právo veta pri dôležitých rozhodnutiach manažmentu. . Zostávajúce právo na odporúčanie alebo námietku a možnosť predbežného prepustenia sú iba bledým tieňom tohto problému. Žiadosť zákonného dvojstupňového systému preto závisí od akcionárskej kultúry v spoločnosti.

Režim štruktúr na mieru

Napriek tomu je možné prijať určité opatrenia na ubytovanie akcionárov spoločnosti v medziach zákona. Napríklad hoci nie je možné v stanovách obmedziť schvaľovanie dôležitých rozhodnutí manažmentu zo strany SB, je možné vyžadovať súhlas aj s iným právnym subjektom (napr. GMS) aj pre tieto rozhodnutia. Na tento účel platia bežné pravidlá pre zmenu stanov. Okrem odchýlky v stanovách je možná aj zmluvná odchýlka. To sa však neodporúča, pretože to nie je vynútiteľné v práve obchodných spoločností. Vykonaním právne prípustných zmien a doplnení zákonných dvojstupňových pravidiel je možné nájsť cestu do režimu, ktorý spoločnosti vyhovuje, a to aj napriek povinnému uplatňovaniu.

Máte po prečítaní tohto článku stále otázky týkajúce sa štruktúrneho režimu, alebo by ste chceli získať rady týkajúce sa štruktúrovaného režimu podľa vašich predstáv? Potom prosím kontaktujte Law & More. Naši právnici sa špecializujú na právo obchodných spoločností a radi vám pomôžu!

Law & More