Licenčná zmluva

Licenčná zmluva

Duševné vlastníctvo existujú práva na ochranu vašich výtvorov a nápadov pred neoprávneným použitím tretími stranami. Avšak v určitých prípadoch, napríklad ak chcete, aby sa vaše výtvory využívali komerčne, môžete chcieť, aby ich mohli používať iní. Koľko práv však chcete poskytnúť iným, pokiaľ ide o vaše duševné vlastníctvo? Je napríklad tretia strana oprávnená prekladať, skracovať alebo upravovať text, na ktorý vlastníte autorské práva? Alebo vylepšiť svoj patentovaný vynález? Licenčná zmluva je vhodným právnym prostriedkom na stanovenie práv a povinností druhej strany v súvislosti s využívaním a využívaním duševného vlastníctva. Tento článok presne vysvetľuje, čo licenčná zmluva obnáša, aké typy existujú a ktoré aspekty sú zvyčajne súčasťou tejto dohody.

Duševné vlastníctvo a licencia

Výsledky duševnej práce sa nazývajú práva duševného vlastníctva. Rôzne druhy práv sa líšia svojou povahou, zaobchádzaním a dobou trvania. Príkladom sú autorské práva, práva na ochranné známky, patenty a obchodné názvy. Tieto práva sú takzvané výlučné práva, čo znamená, že tretie strany ich môžu používať iba so súhlasom osoby, ktorá tieto práva vlastní. To vám umožní chrániť prepracované nápady a kreatívne koncepty. Jedným zo spôsobov udelenia povolenia na použitie tretím stranám je vydanie licencie. Môže byť poskytnutá v akejkoľvek forme, ústne alebo písomne. Je vhodné ustanoviť to písomne ​​v licenčnej zmluve. V prípade výhradnej licencie na autorské práva to vyžaduje dokonca zákon. Písomná licencia je tiež registrovateľná a žiaduca v prípade sporov a nejasností týkajúcich sa obsahu licencie.

Obsah licenčnej zmluvy

Licenčná zmluva sa uzatvára medzi poskytovateľom licencie (držiteľom práva duševného vlastníctva) a nadobúdateľom licencie (tým, ktorý licenciu získa). Jadro dohody spočíva v tom, že nadobúdateľ licencie môže využívať výhradné právo poskytovateľa licencie za podmienok uvedených v zmluve. Pokiaľ držiteľ licencie bude dodržiavať tieto podmienky, poskytovateľ licencie sa nebude proti nemu dovolávať svojich práv. Pokiaľ ide o obsah, je toho ešte veľa potrebné regulovať, aby sa obmedzilo použitie držiteľom licencie na základe limitov poskytovateľa licencie. Táto časť popisuje niektoré aspekty, ktoré môžu byť stanovené v licenčnej zmluve.

Strany, rozsah a trvanie

Po prvé, je dôležité identifikovať strany v licenčnej zmluve. Je dôležité starostlivo zvážiť, kto je oprávnený licenciu používať, ak sa týka spoločnosti v skupine. Okrem toho musia byť zmluvné strany uvádzané svojimi úplnými zákonnými menami. Rozsah musí byť navyše podrobne opísaný. Po prvé, je dôležité jasne definovať predmet, ktorého sa licencia týka. Napríklad sa to týka iba obchodného názvu alebo tiež softvéru? Preto je vhodný popis práva duševného vlastníctva v zmluve, ako aj napríklad číslo prihlášky a / alebo publikácie, ak sa týka patentu alebo ochrannej známky. Po druhé, je to dôležité ako sa dá tento objekt použiť. Môže nadobúdateľ licencie zanechať sublicencie alebo využiť právo duševného vlastníctva tým, že ho použije vo výrobkoch alebo službách? Po tretie, územie (napríklad Holandsko, Benelux, Európa atď.), v ktorých sa licencia môže používať, musí byť tiež uvedená. Nakoniec trvanie musí dohodnuté, ktoré môžu byť pevné alebo neurčité. Ak má dotknuté právo duševného vlastníctva časový limit, malo by sa to tiež vziať do úvahy.

Druhy preukazov

V dohode musí byť uvedené aj to, o aký druh licencie ide. Existujú rôzne možnosti, z ktorých sú najčastejšie:

  • exkluzívne: Samotný nadobúdateľ licencie nadobúda právo využívať alebo využívať právo duševného vlastníctva.
  • Nevýhradné: poskytovateľ licencie môže poskytovať licenciu okrem licenčného partnera aj iným stranám a využívať a využívať samotné právo duševného vlastníctva.
  • sole: semi-exkluzívny typ licencie, v ktorej jeden užívateľ licencie môže využívať a využívať právo duševného vlastníctva po boku poskytovateľa licencie.
  • Otvorené: každý záujemca, ktorý splní podmienky, dostane licenciu.

Za exkluzívnu licenciu možno často získať vyšší poplatok, ale záleží na konkrétnych okolnostiach, či je to dobrá voľba. Nevýhradná licencia môže ponúknuť väčšiu flexibilitu. Navyše, exkluzívna licencia môže byť málo užitočná, ak ju udeľujete, pretože očakávate, že druhá strana komercializuje váš nápad alebo koncept, ale nadobúdateľ licencie s tým potom nič neurobí. Preto môžete tiež uložiť držiteľovi licencie určité povinnosti, pokiaľ ide o to, čo musí robiť minimálne s vašimi právami duševného vlastníctva. V závislosti od typu preukazu je preto veľmi dôležité správne ustanoviť podmienky, za ktorých sa preukaz udeľuje.

Iné aspekty

Nakoniec môžu existovať aj ďalšie aspekty, ktoré sa obvykle riešia v licenčnej zmluve:

  • odmena a jej výška. Ak je účtovaný poplatok, môže to byť pevná periodická suma (licenčný poplatok), licenčné poplatky (napríklad percento z obratu) alebo jednorazová suma (paušálna suma). Musia byť dohodnuté lehoty a podmienky pre neplatenie alebo oneskorenú platbu.
  • Rozhodné právo, príslušný súd or arbitráž / mediácia
  • Dôverné informácie a diskrétnosť
  • Riešenie priestupkov. Pretože samotný nadobúdateľ licencie nemá právny nárok na začatie konania bez povolenia, musí to byť v prípade potreby upravené v dohode.
  • Prevoditeľnosť licencie: ak poskytovateľ licencie nepožaduje prenosnosť, musí byť dohodnutá v zmluva.
  • Prenos vedomostí: licenčnú zmluvu je možné uzavrieť aj na know-how. Jedná sa o dôverné poznatky, zvyčajne technickej povahy, na ktoré sa nevzťahujú patentové práva.
  • Nový vývoj. Musia sa tiež uzavrieť dohody o tom, či licencia nadobúdateľa licencie zahŕňa aj nový vývoj v oblasti duševného vlastníctva. Môže sa tiež stať, že užívateľ licencie bude produkt ďalej vyvíjať a poskytovateľ licencie si praje z toho mať prospech. V takom prípade možno ustanoviť nevýhradnú licenciu pre poskytovateľa licencie na nový vývoj v oblasti duševného vlastníctva.

Stručne povedané, licenčná zmluva je dohoda, v ktorej nadobúdateľ licencie udeľuje poskytovateľ licencie práva na používanie a / alebo využívanie duševného vlastníctva. To je užitočné v prípade, že poskytovateľ licencie chce komercializovať svoj koncept alebo dielo u iného. Jedna licenčná zmluva nie je ako iná. Je to preto, že ide o podrobnú dohodu, ktorá sa môže líšiť z hľadiska rozsahu a podmienok. Môže sa napríklad vzťahovať na rôzne práva duševného vlastníctva a na to, ako sa používajú, a rozdiely sa týkajú aj odmien a exkluzivity. Dúfajme, že vám tento článok priniesol dobrú predstavu o licenčnej zmluve, jej účele a najdôležitejších aspektoch jej obsahu.

Stále máte otázky týkajúce sa tejto dohody po prečítaní tohto článku? Potom prosím kontaktujte Law & More. Naši právnici sa špecializujú na právo duševného vlastníctva, najmä v oblasti autorských práv, práva ochranných známok, obchodných mien a patentov. Sme pripravení zodpovedať všetky vaše otázky a radi vám pomôžeme s vypracovaním vhodnej licenčnej zmluvy.

Law & More