Obrázok výživného a prepočtu

Výživné a prepočet

Súčasťou rozvodu sú finančné dohody

Jedna z dohôd sa zvyčajne týka výživného na partnera alebo dieťa: príspevok na životné náklady dieťaťa alebo bývalého partnera. Ak bývalí partneri alebo jeden z nich podajú žiadosť o rozvod, je zahrnutý výpočet výživného. Zákon neobsahuje žiadne pravidlá týkajúce sa výpočtu platieb výživného. Preto sú východiskovým bodom takzvané „štandardy Trema“ vypracované sudcami. Potreba a kapacita sú základom tohto výpočtu. Potreba sa týka pohody, na ktorú boli bývalý partner a deti zvyknutí pred rozvodom. Zvyčajne po rozvode nie je možné, aby bývalý partner zabezpečil pohodu na rovnakej úrovni, pretože finančný priestor alebo kapacita na to je príliš obmedzená. Výživné na dieťa má zvyčajne prednosť pred výživou na partnera. Ak po tomto určení ešte zostane nejaká finančná kapacita, môže sa použiť na akékoľvek výživné pre partnerov.

Výživné pre partnera alebo dieťa sa vypočíta na základe súčasnej situácie bývalých partnerov. Po rozvode sa však táto situácia as ňou platobná schopnosť môže časom zmeniť. Dôvody môžu byť rôzne. V tejto súvislosti si môžete myslieť napríklad oženiť sa s novým partnerom alebo s nižším príjmom v dôsledku prepustenia. Okrem toho sa počiatočné výživné mohlo určiť na základe nesprávnych alebo neúplných údajov. V takom prípade môže byť potrebné prepočítavať výživné. Aj keď to často nie je zámerom, prepočítanie akéhokoľvek druhu výživného môže spôsobiť bývalým partnerom staré problémy alebo vytvoriť nové finančné problémy, takže napätie medzi bývalými partnermi sa môže znova vytvoriť. Preto je vhodné podrobiť zmenenú situáciu a nechať prepočítanie výživného vykonať mediátor. Law & MoreSprostredkovatelia vám s tým radi pomôžu. Law & MoreMediátori vás prevedú konzultáciami, zaručia právnu a emocionálnu podporu, zohľadnia záujmy oboch strán a potom zaznamenajú vaše spoločné dohody.

Niekedy však mediácia nevedie k želanému riešeniu medzi bývalými partnermi, a teda k novým dohodám o prepočítaní výživného. V takom prípade je krok pred súdom zrejmý. Chcete podniknúť tento krok pred súdom? Potom vždy potrebujete právnika. Advokát potom môže požiadať súd o zmenu výživného. V takom prípade bude mať váš bývalý partner šesť týždňov na predloženie vyjadrenia k obrane alebo protinávrhu. Súd potom môže výživné zmeniť, to znamená zvýšiť, znížiť alebo nastaviť na nulu. Podľa zákona to vyžaduje „zmenu okolností“. Takto zmenenými okolnosťami sú napríklad tieto situácie:

  • prepustenie alebo nezamestnanosť
  • premiestnenie detí
  • nová alebo iná práca
  • znovu uzavrieť manželstvo, spolužitie alebo uzavrieť registrované partnerstvo
  • zmena režimu rodičovského prístupu

Pretože zákon presne nedefinuje pojem „zmena okolností“, môže obsahovať aj iné okolnosti, ako sú uvedené vyššie. To však neplatí pre situácie, v ktorých sa rozhodnete pracovať menej alebo si jednoducho získate nového partnera bez spoločného života, sobáša alebo uzavretia registrovaného partnerstva.

Zistil sudca, že nedošlo k nijakej zmene okolností? Potom nebude vašej žiadosti vyhovené. Dochádza k nejakej zmene okolností? Potom bude samozrejme vašej žiadosti vyhovené. Mimochodom, vašej žiadosti bude vyhovené okamžite a bez úprav, ak na ňu bývalý partner neodpovie. Rozhodnutie zvyčajne nasleduje štyri až šesť týždňov po pojednávaní. Sudca vo svojom rozhodnutí uvedie aj deň, od ktorého je splatná akákoľvek novo určená suma vo výške výživného na partnera alebo dieťa. Súd môže navyše určiť, že zmena výživného sa uskutoční so spätnou účinnosťou. Nesúhlasíte s rozhodnutím sudcu? Potom sa môžete odvolať do 3 mesiacov.

Máte otázky týkajúce sa výživného alebo by ste chceli, aby sa výživné prepočítalo? Potom kontaktujte Law & More, na Law & More, vieme, že rozvod a následné udalosti môžu mať pre váš život vážne následky. Preto máme osobný prístup. Spolu s vami a prípadne s vašim bývalým partnerom môžeme na základe dokumentácie určiť vašu právnu situáciu počas rozhovoru a pokúsiť sa zmapovať a zaznamenať vašu víziu alebo priania v súvislosti s prepočítaním výživného. Môžeme vám tiež legálne pomôcť pri akomkoľvek konaní o výživnom. Law & MorePrávnici sú odborníci v oblasti osôb a rodinného práva a radi vás týmto procesom prevedú, prípadne spolu s vašim partnerom.

Law & More