Výživné, kedy sa toho zbavíš?

Výživné, kedy sa toho zbavíš?

Ak manželstvo nakoniec nevyjde, môžete sa s partnerom rozhodnúť pre rozvod. Z toho často vyplýva vyživovacia povinnosť pre vás alebo vášho bývalého partnera v závislosti od vášho príjmu. Vyživovacia povinnosť môže pozostávať z výživného na dieťa alebo z podpory partnera. Ale ako dlho za to musíte platiť? A viete sa toho zbaviť?

Trvanie výživného na dieťa

O výživnom na deti môžeme byť struční. Trvanie výživného je totiž stanovené zákonom a nemožno sa od neho odchýliť. Podľa zákona sa výživné na dieťa musí platiť, kým dieťa nedosiahne vek 21 rokov. Niekedy sa povinnosť platiť výživné môže skončiť v 18. Závisí to od ekonomickej nezávislosti vášho dieťaťa. Ak má vaše dieťa viac ako 18 rokov, príjem na úrovni sociálneho zabezpečenia a už neštuduje, považuje sa za schopné sa o seba finančne postarať. Pre vás to znamená, že aj keď vaše dieťa ešte nemá 21 rokov, vaša vyživovacia povinnosť zaniká.

Trvanie manželskej podpory 

Taktiež, čo sa týka partnerského výživného, ​​zákon obsahuje lehotu, po ktorej vyživovacia povinnosť zaniká. Na rozdiel od výživného na deti sa od toho môžu bývalí partneri odchýliť uzavretím iných dohôd. Nedohodli ste sa však s bývalým partnerom na dĺžke partnerského výživného? Potom platí zákonná lehota. Pri určovaní tohto termínu je podstatný moment, kedy sa rozvediete. Tu sa rozlišuje rozvod pred 1, rozvod medzi 1994 a 1 a rozvod po 1994.

Rozvedený po 1

Ak ste sa rozviedli po 1. januári 2020, vyživovacia povinnosť bude v zásade trvať polovicu doby trvania manželstva, maximálne však 5 rokov. Z tohto pravidla však existujú tri výnimky. Prvá výnimka platí, ak máte s bývalým partnerom spoločné deti. V takom prípade sa výživné pre manželov zastaví až vtedy, keď najmladšie dieťa dosiahne vek 12 rokov. Po druhé, v prípade manželstva, ktoré trvalo dlhšie ako 15 rokov, keď má príjemca výživného nárok na AOW do desiatich rokov, partnerské výživné pokračuje až do začiatku AOW. A napokon, partnerské výživné sa končí po desiatich rokoch v prípadoch, keď sa platiteľ výživného narodil 1. januára 1970 alebo skôr, manželstvo trvalo dlhšie ako 15 rokov a platiteľ výživného dostane AOW až za viac ako desať rokov.

Rozvedený medzi 1. júlom 1994 a 1. januárom 2020

Partnerské výživné pre rozvedených v období od 1. júla 1994 do 1. januára 2020 trvá až 12 rokov, pokiaľ nemáte deti a manželstvo trvalo menej ako päť rokov. V týchto prípadoch podpora zo strany manželov trvá dovtedy, kým trvá manželstvo.

Rozvedený pred 1. júlom 1994

Napokon neexistuje zákonná lehota pre bývalých partnerov, ktorí sa rozviedli pred 1. júlom 1994. Ak ste sa s bývalým partnerom na ničom nedohodli, výživné na partnera bude pokračovať doživotne.

Ďalšie možnosti ukončenia manželskej podpory 

V prípade výživného medzi manželmi je niekoľko ďalších situácií, kedy vyživovacia povinnosť zaniká. Patria sem, keď:

  • Vy a váš bývalý partner sa spoločne dohodnete, že vyživovacia povinnosť zaniká;
  • Vy alebo váš bývalý partner zomriete;
  • Poberateľ výživného uzavrie manželstvo s inou osobou, býva spolu alebo uzavrie civilné partnerstvo;
  • Platiteľ výživného už nemôže platiť výživné; alebo
  • Príjemca výživného má dostatočný samostatný príjem.

Existuje aj možnosť vzájomnej zmeny výšky manželského výživného. Nesúhlasí váš bývalý partner s úpravou? Potom o to môžete požiadať aj súd. Na to musíte mať dobrý dôvod, napríklad z dôvodu zmeny príjmu.

Chce váš bývalý partner upraviť alebo ukončiť výživné a vy nesúhlasíte? Alebo ste platiteľom výživného a chcete svoju vyživovaciu povinnosť zrušiť? Ak áno, kontaktujte niektorého z našich právnikov. Naši rozvodoví právnici sú vám k dispozícii s osobným poradenstvom a radi vám pomôžu s akýmikoľvek právnymi krokmi.

Law & More