Výpoveď na zmluvu na dobu neurčitú

Výpoveď na zmluvu na dobu neurčitú

Je povolená výpoveď na základe zmluvy na dobu neurčitú?

Trvalá zmluva je pracovná zmluva, v ktorej sa nedohodnete na dátume skončenia. Vaša zmluva teda trvá na dobu neurčitú. S trvalou zmluvou nemôžete dostať výpoveď rýchlo. Takáto pracovná zmluva totiž končí až výpoveďou vy alebo váš zamestnávateľ. Musíte dodržať výpovednú lehotu a ďalšie pravidlá, ktoré platia pri prepúšťacom konaní. Aj váš zamestnávateľ musí mať dobrý dôvod. Navyše, tento dobrý dôvod bude musieť posúdiť UWV alebo okresný súd.

Trvalú zmluvu možno ukončiť nasledujúcimi spôsobmi:

  • Zrušenie v súlade so zákonnou výpovednou lehotou Ak budete dodržiavať zákonnú výpovednú lehotu, môžete svoju trvalú zmluvu ukončiť sami. Upozorňujeme však, že ak dáte výpoveď sami, v zásade stratíte nárok na dávku v nezamestnanosti a náhradu za prechodné obdobie. Dobrým dôvodom na výpoveď je podpísaná pracovná zmluva s novým zamestnávateľom.
  • Zamestnávateľ má dobrý dôvod na ukončenie pracovnej zmluvy Váš zamestnávateľ argumentuje dobrým dôvodom a môže ho podložiť podloženým spisom o výpovedi. Často sa najskôr skúša, či je možné prepustenie po vzájomnej dohode. Ak sa spolu nedohodnete, o žiadosti o prepustenie rozhodne váš dôvod výpovede alebo UWV alebo okresný súd. Príklady bežných dôvodov prepustenia sú:
  • ekonomické dôvody
  • nedostatočné fungovanie
  • narušený pracovný vzťah
  • pravidelná absencia
  • dlhodobé postihnutie
  • zavinené konanie alebo opomenutie
  • odmietnutie práce
  • Trvalé prepustenie z dôvodu (štrukturálne) závažného správania, ak ste sa (štrukturálne) správali vážne nesprávne, váš zamestnávateľ vás môže okamžite prepustiť. Myslite na naliehavý dôvod, ako je podvod, krádež alebo násilie. Ak dostanete súhrnnú výpoveď, váš zamestnávateľ nemusí žiadať o povolenie okresný súd. Je však nevyhnutné, aby bola vaša výpoveď okamžite oznámená a aby vám bol oznámený naliehavý dôvod.

Postupy prepúšťania so zmluvou na dobu neurčitú

Keď chce váš zamestnávateľ ukončiť vašu pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, musí mať na to primerané dôvody (pokiaľ nejde o výnimku). V závislosti od tohto dôvodu prepustenia sa použije jeden z týchto postupov prepustenia:

  • Po vzájomnej dohode; aj keď si to veľa ľudí neuvedomuje, v rámci prepúšťacieho konania je takmer vždy možné vyjednávať. Ako zamestnanec máte pri výpovedi po vzájomnej dohode často najviac voľnosti, keďže všetky ustanovenia môžete ovplyvniť a je potrebný váš súhlas. Rýchlosť, relatívna istota o výsledku a malé množstvo práce, ktorú tento postup vyžaduje, sú tiež často dôvodmi, aby si to váš zamestnávateľ vybral. To zahŕňa použitie dohody o urovnaní. Dostali ste dohodu o urovnaní? Ak áno, vždy si to dajte skontrolovať u pracovného právnika.
  • Prostredníctvom UWV; o prepustenie z UWV sa žiada z podnikateľských ekonomických dôvodov alebo dlhodobej invalidity. Váš zamestnávateľ potom požiada o povolenie na prepustenie.
  • Prostredníctvom okresného súdu, ak prvé dve možnosti nie sú možné/aplikovateľné, váš zamestnávateľ začne konanie na okresnom súde. Váš zamestnávateľ potom požiada okresný súd o zrušenie pracovnej zmluvy.

Odstupné so zmluvou na dobu neurčitú

Nárok na prechodný príspevok má v podstate každý zamestnanec, ktorý dostane výpoveď nedobrovoľne. Východiskovým bodom je, že váš zamestnávateľ dal podnet na ukončenie vašej pracovnej zmluvy. Niektoré výnimky však môže mať na starosti váš zamestnávateľ aj vy. Napríklad prechodný príspevok nedostanete, ak ste sa podľa názoru krajského súdu zachovali vážne zavinene. Okresný súd potom môže prechodný príspevok vynechať. Vo veľmi zvláštnych situáciách môže okresný súd priznať prechodný príspevok aj napriek zavinenému konaniu.

Úroveň prechodnej kompenzácie

Na určenie výšky zákonnej prechodnej náhrady sa berie do úvahy počet odpracovaných rokov a výška vášho platu.

Vo všetkých postupoch je priestor na vyjednávanie.

Je dobré vedieť, že výpoveď je málokedy hotová vec. Radi posúdime vašu situáciu a vysvetlíme vaše šance a najlepšie kroky, ktoré je potrebné podniknúť.

Prosím, nezostávajte už v limbe; sme tu pre vás.

Neváhajte kontaktovať našich právnikov na adrese info@lawandmore.nl alebo nám zavolajte na číslo +31 (0)40-3690680.

Law & More