Skončenie a výpovedné lehoty

Skončenie a výpovedné lehoty

Chcete sa zbaviť dohody? To nie je vždy možné hneď. Samozrejme, je dôležité, či existuje písomná dohoda a či sa uzavreli dohody o výpovednej lehote. Na dohodu sa niekedy vzťahuje zákonná výpovedná lehota, zatiaľ čo vy sami ste o nej neurobili žiadne konkrétne dohody. Na určenie dĺžky výpovednej doby je dôležité vedieť, o aký druh zmluvy ide a či bola uzavretá na dobu určitú alebo neurčitú. Je tiež dôležité, aby ste výpoveď riadne informovali. Tento blog najskôr vysvetlí, čo zahŕňajú dohody o trvaní. Ďalej sa bude diskutovať o rozdiele medzi zmluvami na dobu určitú a na dobu neurčitú. Na záver si povieme niečo o spôsoboch ukončenia dohody.

Skončenie a výpovedné lehoty

Zmluvy na dobu neurčitú

V prípade dlhodobých dohôd sa zmluvné strany zaväzujú vykonávať nepretržite po dlhšiu dobu. Výkon sa preto vracia alebo je po sebe idúci. Príkladmi dlhodobých zmlúv sú napríklad nájomné a pracovné zmluvy. Naopak, dlhodobé zmluvy sú zmluvy, ktoré si vyžadujú, aby zmluvné strany plnili jednorazovo, napríklad kúpna zmluva.

Určité časové obdobie

Ak bola dohoda uzavretá na dobu určitú, bolo jasne dohodnuté, kedy sa dohoda začne a kedy sa skončí. Vo väčšine prípadov sa nepredpokladá predčasné ukončenie dohody. V zásade potom nie je možné jednostranne vypovedať dohodu, pokiaľ v dohode nie je možnosť tak urobiť.

Ak však nastanú nepredvídané okolnosti, môže nastať možnosť ukončenia. Je dôležité, aby sa tieto okolnosti v dohode ešte nezohľadnili. Okrem toho musia byť nepredvídané okolnosti také závažné, že od druhej strany nemožno očakávať, že zmluvu zachová. Za týchto okolností možno dohodu o pokračovaní v plnení zmluvy ukončiť aj súdnym rozpustením.

Čas neurčitý

Termínované zmluvy na neurčitý čas sú v zásade vždy ukončiteľné výpoveďou.

V judikatúre sa pri ukončení zmlúv na dobu neurčitú používajú tieto zásady:

  • Ak zákon a dohoda neustanovujú systém výpovede, potom je trvalá zmluva v zásade vypovedateľná na neurčitý čas;
  • V niektorých prípadoch však môžu požiadavky primeranosti a spravodlivosti znamenať, že ukončenie je možné, iba ak existuje dostatočne závažný dôvod na ukončenie;
  • V niektorých prípadoch môžu požiadavky primeranosti a spravodlivosti vyžadovať dodržanie určitej výpovednej lehoty alebo doplnenie ponuky o náhradu škody alebo náhradu škody.

Niektoré zmluvy, napríklad pracovné zmluvy a leasingy, majú zákonné výpovedné lehoty. Naša webová stránka obsahuje samostatné publikácie týkajúce sa tejto témy.

Kedy a ako môžete zrušiť dohodu?

To, či a ako je možné dohodu vypovedať, závisí v prvom rade od obsahu dohody. Možnosti ukončenia sú často dohodnuté aj vo všeobecných podmienkach. Je preto rozumné najskôr si tieto dokumenty pozrieť, aby ste zistili, aké sú možnosti ukončenia dohody. Zákonne sa to potom označuje ako ukončenie. Vo všeobecnosti nie je ukončenie upravené zákonom. Existencia možnosti výpovede a jej podmienky sú upravené v dohode.

Chcete sa odhlásiť listom alebo e-mailom?

Mnoho zmlúv obsahuje požiadavku, že dohodu je možné ukončiť iba písomne. U niektorých typov zmlúv je to dokonca výslovne uvedené v zákone, napríklad v prípade kúpy nehnuteľností. Donedávna nebolo možné takéto zmluvy vypovedať e-mailom. Zákon bol však v tejto súvislosti novelizovaný. Za určitých okolností sa e-mail považuje za „písaný“. Ak teda zmluva neustanovuje, že je potrebné zmluvu ukončiť doporučeným listom, ale odkazuje sa iba na písomné oznámenie, stačí zaslanie e-mailu.

Existuje však nevýhoda odhlásenia z odberu e-mailom. Posielanie e-mailov podlieha takzvanej „teórii príjmu“. To znamená, že vyhlásenie určené určitej osobe nadobudne účinnosť až potom, keď sa k tejto osobe dostane. Samotné zasielanie nie je preto dostatočné. Vyhlásenie, ktoré sa nedostalo k adresátovi, nemá žiadny účinok. Kto rozpustí dohodu e-mailom, musí preukázať, že e-mail skutočne dorazil k adresátovi. To je možné iba v prípade, že osoba, ktorej bol e-mail zaslaný, na tento e-mail odpovie, alebo ak je požadované prečítanie alebo potvrdenie prijatia.

Ak si želáte rozpustiť už uzavretú dohodu, je rozumné najskôr sa oboznámiť so všeobecnými obchodnými podmienkami a zmluvou a zistiť, čo sa rozhodlo o ukončení. Ak je potrebné dohodu ukončiť písomne, je najlepšie tak urobiť doporučene. Ak sa rozhodnete pre ukončenie prostredníctvom e-mailu, uistite sa, že môžete preukázať, že adresát dostal e-mail.

Chcete zrušiť dohodu? Alebo máte otázky týkajúce sa ukončenia dohôd? Potom neváhajte kontaktovať právnikov spoločnosti Law & More. Sme ochotní skontrolovať vaše dohody a poskytnúť vám správne rady.

 

Law & More