Všetko o zarábaní peňazí

Všetko o zarábaní peňazí

Pri predaji podniku je potrebné vziať do úvahy veľa vecí. Jedným z najdôležitejších a najťažších prvkov je často predajná cena. Rokovania sa tu môžu zahryznúť napríklad z dôvodu, že kupujúci nie je pripravený zaplatiť dosť alebo nie je schopný získať dostatočné financovanie. Jedným z riešení, ktoré je možné na tento účel ponúknuť, je dohoda o zarábaní peňazí. Jedná sa o dohodu, podľa ktorej kupujúci zaplatí iba časť kúpnej ceny po tom, čo bol v určitej dobe po dátume transakcie dosiahnutý jeden alebo viac konkrétnych výsledkov. Takéto dojednanie sa javí ako vhodné dohodnúť aj vtedy, ak hodnota spoločnosti kolíše, a preto je ťažké určiť kúpnu cenu. Môže to byť navyše prostriedok na vyváženie rozdelenia rizika transakcie. To, či je rozumné dohodnúť sa na schéme výplaty, však silne závisí od konkrétnych okolností prípadu a od toho, ako je táto schéma výplaty zostavená. V tomto článku vám povieme viac o usporiadaní zárobkov a o tom, čomu by ste mali venovať pozornosť.

Všetko o zarábaní peňazí

Podmienky

V schéme zarábania peňazí sa tak cena udržiava na nízkej úrovni v čase samotného predaja a ak je v určitom časovom období (zvyčajne 2 - 5 rokov) splnených niekoľko podmienok, kupujúci musí zaplatiť zvyšnú sumu. Tieto podmienky môžu byť finančné alebo nefinančné. Finančné podmienky zahŕňajú stanovenie minimálneho finančného výsledku (známeho ako míľniky). Medzi nefinančné podmienky patrí napríklad to, že predávajúci alebo určitý kľúčový zamestnanec bude po prevode v spoločnosti pracovať ešte určité obdobie. Možno uvažovať aj o konkrétnych cieľoch, ako je získanie určitého trhového podielu alebo licencie. Je veľmi dôležité, aby boli podmienky vypracované čo najpresnejšie (napríklad pokiaľ ide o účtovníctvo: spôsob výpočtu výsledkov). Koniec koncov, to je často predmetom neskoršej diskusie. Dohoda o zárobku preto často okrem cieľov a lehoty ustanovuje aj ďalšie podmienky, napríklad to, ako má kupujúci v rámci lehoty konať, riešenie sporov, kontrolné mechanizmy, informačné povinnosti a spôsob vyplácania výplaty. .

Záväzok

Radou je často byť opatrný pri dojednávaní spôsobu zarábania. Vízia kupujúceho a predávajúceho sa môže značne líšiť. Kupujúci bude mať často dlhodobejšiu víziu ako predávajúci, pretože chce dosiahnuť maximálny zisk na konci obdobia. Okrem toho môže medzi kupujúcim a predávajúcim vzniknúť rozdielny názor, ak predávajúci naďalej pracuje v spoločnosti. Kupujúci má preto v rámci dohody o zarábaní peňazí všeobecne povinnosť usilovať sa o zabezpečenie toho, aby sa predajcovi vyplatilo toto maximálne zarobenie. Pretože rozsah povinnosti vynaložiť maximálne úsilie závisí od toho, na čom sa strany dohodli, je potrebné o tom jasne uzavrieť dohody. Ak kupujúci neuspeje vo svojom úsilí, je možné, aby predávajúci vyvodil zodpovednosť voči kupujúcemu vo výške škody, ktorá mu chýba, pretože nevynaložil dostatočné úsilie.

Výhody a nevýhody

Ako je opísané vyššie, dohoda o zarábaní peňazí môže obsahovať niektoré úskalia. To však neznamená, že pre obe strany neexistuje žiadny prínos. Napríklad pre kupujúceho je často jednoduchšie zabezpečiť financovanie na základe dohody o zárobku z dôvodu vytvorenia nízkej kúpnej ceny s následnou platbou. Okrem toho je často vhodná zisková cena, ktorá odráža hodnotu podniku. Na záver môže byť pekné, že bývalý vlastník je stále zapojený do podnikania so svojimi odbornými znalosťami, aj keď to môže tiež spôsobiť konflikt. Najväčšou nevýhodou dohody o zárobkoch je, že potom často vznikajú spory o interpretáciu. Okrem toho môže kupujúci v rámci rozsahu svojej povinnosti vynaložiť úsilie vykonať aj rozhodnutia, ktoré negatívne ovplyvnia ciele. Táto nevýhoda ešte viac zdôrazňuje dôležitosť dobrého zmluvného dojednania.

Pretože je veľmi dôležité správne zarobiť zisk, môžete kedykoľvek kontaktovať Law & More s vašimi otázkami. Naši právnici sa špecializujú na oblasť fúzií a akvizícií a radi vám pomôžu. Môžeme vám pomôcť pri rokovaniach a radi s vami preskúmame, či je sprostredkovanie zárobku dobrou voľbou pre predaj vašej spoločnosti. Ak je to váš prípad, radi vám pomôžeme s legálnym formovaním vašich želaní. Už ste sa dostali do sporu týkajúceho sa dohody o zarábaní peňazí? V takom prípade vám radi pomôžeme s mediáciou alebo pomocou v akýchkoľvek právnych konaniach.

Law & More