Čo by ste mali robiť, ak nie ste schopní plniť svoje výživné? Obrázok

Čo by ste mali robiť, ak nie ste schopní plniť svoje výživné?

Výživné je príspevok bývalému manželovi / manželke a deťom ako príspevok na výživné. Osoba, ktorá musí platiť výživné, sa označuje aj ako dlžník výživného. Príjemca výživného sa často označuje ako osoba s nárokom na výživné. Výživné je suma, ktorú musíte pravidelne platiť. V praxi sa výživné platí mesačne. Dlžíte výživné, ak máte vyživovaciu povinnosť voči bývalému partnerovi alebo dieťaťu. Vyživovacia povinnosť voči bývalému partnerovi vzniká, ak nie je schopný sám sa o seba postarať. Okolnosti vám môžu zabrániť platiť alimenty bývalému partnerovi. Váš príjem sa mohol zmeniť napríklad v dôsledku krízy v Corone. Aký je najlepší spôsob konania, ak máte povinnosť platiť výživné, ktoré nemôžete splniť?

Výživné povinnosti 1X1_Obrázok

Vyživovacia povinnosť

V prvom rade je rozumné obrátiť sa na oprávneného na výživné, na svojho bývalého partnera. Môžete im dať vedieť, že sa váš príjem zmenil a že nie ste schopní plniť vyživovaciu povinnosť. Môžete sa pokúsiť dohodnúť. Môžete sa napríklad dohodnúť, že si povinnosť splníte neskôr alebo sa výživné zníži. Najlepšie je mať tieto dohody zaznamenané písomne. Ak s tým potrebujete pomôcť, pretože sa pravdepodobne nedokážete spoločne dohodnúť, môžete zavolať sprostredkovateľa, ktorý uzavrie dobré dohody.

Ak nie je možné dohodnúť sa spoločne, malo by sa overiť, či vyživovaciu povinnosť potvrdil súd. To znamená, že vyživovaciu povinnosť úradne ustanovil súd. Ak sa povinnosť nepotvrdí, oprávnený na výživné nebude schopný platbu tak ľahko vynútiť. V takom prípade neexistuje žiadny priamo priamo vykonateľný rozsudok súdu. Inkasná agentúra, ako napríklad LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhouddsbijdragen), nemôže inkasovať peniaze. Ak je povinnosť právne vymáhateľná, oprávnený na výživné musí konať čo najrýchlejšie. Osoba s nárokom na výživné potom môže iniciovať výber, aby zaistila napríklad váš príjem alebo vaše auto. Ak sa tomu chcete vyhnúť, je rozumné vyhľadať čo najskôr právnu radu od právnika.

Následne je možné začať spor o výkon rozhodnutia v skrátenom konaní. Tento postup sa tiež nazýva urgentný postup. V tomto konaní požiadate sudcu, aby veriteľovi výživného odňal možnosť vymáhať platbu. Sudca bude musieť v zásade rešpektovať vyživovaciu povinnosť. Ak však vznikne po rozhodnutí o výživnom finančná potreba, môže dôjsť k zneužitiu zákona. Preto môžu byť v osobitných prípadoch urobené výnimky z vyživovacej povinnosti. Dôvodom môže byť koronská kríza. Najlepšie je nechať si to posúdiť právnikom.

Môžete tiež skúsiť zmeniť výživné. Ak očakávate, že finančné problémy budú trvať dlhšie, je to reálna voľba. Potom budete musieť začať postup na zmenu vyživovacej povinnosti. Výšku výživného je možné zmeniť, ak dôjde k „zmene okolností“. To je prípad, ak sa váš príjem po posúdení vyživovacej povinnosti výrazne zmenil.

Nezamestnanosť alebo vyrovnanie dlhu zvyčajne nie sú trvalými situáciami. V takýchto prípadoch môže sudca dočasne znížiť vašu vyživovaciu povinnosť. Sudca môže tiež rozhodnúť, že nemusíte nič platiť. Rozhodli ste sa pracovať menej alebo dokonca prestať pracovať? Potom je to vaše vlastné rozhodnutie. Sudca potom nebude súhlasiť s úpravou vašej povinnosti platiť výživné.

Môže to tiež byť tak, že platíte výživné na dieťa a / alebo manželskú podporu, ak nikdy nebol zapojený sudca. V takom prípade môžete v zásade zastaviť alebo znížiť platby výživného bez toho, aby to malo pre vás priame následky. Je to preto, lebo váš bývalý partner nemá exekučný titul, a preto nemôže podniknúť žiadne inkasné opatrenia a zabaviť váš príjem alebo majetok. Čo však váš bývalý partner môže v tomto prípade urobiť, je predložiť petíciu (alebo nechať podať predvolanie), v ktorej požiadate o splnenie / odvolanie dohody o výživnom.

Bez ohľadu na to, či súd vyživovaciu povinnosť sankcionoval alebo nie, zostáva naša rada: neprestávajte platiť náhle! Najskôr sa poraďte so svojím bývalým partnerom. Ak táto konzultácia neprinesie riešenie, môžete kedykoľvek začať súdne konanie pred súdom.

Máte otázky týkajúce sa výživného alebo chcete požiadať o výživné, zmeniť ho alebo zastaviť? Potom prosím kontaktujte Law & More, na Law & More chápeme, že rozvod a následné udalosti môžu mať ďalekosiahle následky na váš život. Preto volíme osobný prístup. Spolu s vami a prípadne s vašim bývalým partnerom môžeme na základe dokumentácie zistiť vašu právnu situáciu počas stretnutia a pokúsiť sa pozrieť na vašu víziu alebo želania týkajúce sa ((opätovného) výpočtu) výživného a potom zaznamenať ich. Okrem toho vám môžeme pomôcť pri prípadnom postupe pri výživnom. Právnici v Law & More sú odborníci v oblasti rodinného práva a radi vás prevedú týmto procesom, prípadne spolu s partnerom.

Law & More