Zostaňte v manželskom dome počas a po rozvode

Zostaňte v manželskom dome počas a po rozvode

Kto má dovolené zostať v manželskom dome počas rozvodu a po ňom?

Keď sa manželia rozhodli rozviesť, často sa ukáže, že už nie je možné ďalej žiť spolu pod jednou strechou v manželskom dome. Aby sa predišlo zbytočnému napätiu, jedna zo strán bude musieť odísť. Manželia často dokážu s tým uzavrieť dohody, ale aké sú možnosti, ak to nie je možné?

Používanie rodinného domu počas rozvodového konania

Ak sa rozvodové konanie ešte neukončilo na súde, v samostatnom konaní sa môže požadovať predbežné opatrenie. Dočasný súdny príkaz je druh mimoriadneho konania, v ktorom sa vynesie rozsudok na obdobie rozvodového konania. Jedným z ustanovení, ktoré je možné požadovať, je výhradné použitie rodinného domu. Sudca potom môže rozhodnúť, že výlučné užívanie manželského domu sa udelí jednému z manželov a že druhý z manželov už nemôže vstúpiť do domu.

Niekedy môžu obaja manželia tiež požiadať o výlučné užívanie manželského domu. V takom prípade sudca zváži záujmy a na základe toho určí, kto má najviac práv a záujmov na získanie užívania obydlia. Rozhodnutie súdu zohľadní všetky okolnosti prípadu. Napríklad: kto má najlepšie možnosti dočasne zostať niekde inde, kto sa stará o deti, je jedným z partnerov pre jeho prácu viazanú na dom, existujú v dome špeciálne zariadenia pre zdravotne postihnutých atď. ak súd rozhodol, musí manžel, ktorému nebolo udelené užívacie právo, opustiť dom. Tento manžel potom nesmie bez dovolenia vstúpiť do manželského domu.

Vtáčie hniezdenie

V praxi je stále bežnejšie, aby si sudcovia vybrali metódu vtáctva. To znamená, že deti strán zostávajú v dome a rodičia striedavo zostávajú v manželskom dome. Rodičia sa môžu dohodnúť na návštevnom usporiadaní, v ktorom sú dni starostlivosti o deti rozdelené. Rodičia potom môžu na základe dojednania o návšteve určiť, kto bude v týchto dňoch bývať v manželskom dome a kto by mal v týchto dňoch zostať inde. Výhodou hniezdenia vtákov je, že deti budú mať čo najtichšiu situáciu, pretože budú mať pevnú základňu. Pre obidvoch manželov bude tiež ľahšie nájsť dom pre seba namiesto domu pre celú rodinu.

Používanie manželského domu po rozvode

Niekedy sa môže stať, že rozvod bol vyhlásený, ale strany stále diskutujú o tom, kto má dovolené žiť v manželskom dome, až kým nie je definitívne rozdelený. V tomto prípade napríklad strana, ktorá žila v dome, keď bol rozvod zaregistrovaný v evidencii o osobnom stave, môže požiadať súd, aby mu umožnil naďalej žiť v tomto dome po dobu šiestich mesiacov s vylúčením iný bývalý manžel. Strana, ktorá môže naďalej používať manželský domov, musí vo väčšine prípadov zaplatiť odchádzajúcemu účastníkovi poplatok za obsadenie. Obdobie šiestich mesiacov začína plynúť od okamihu, keď je rozvod zapísaný v záznamoch o osobnom stave. Na konci tohto obdobia majú obaja manželia v zásade nárok na opätovné použitie manželského domu. Ak je po tomto období šiestich mesiacov dom naďalej zdieľaný, strany môžu požiadať kantonálneho sudcu, aby rozhodol o používaní domu.

Čo sa stane s vlastníctvom domu po rozvode?

V rámci rozvodu sa strany tiež musia dohodnúť na rozdelení domu, ak majú dom v spoločnom vlastníctve. V takom prípade môže byť domov pridelený jednej zo strán alebo predaný tretej strane. Je dôležité, aby sa uzavreli dobré dohody o predajnej cene alebo cene prevzatia, rozdelení nadbytočnej hodnoty, znášajúcej zvyškový dlh a uvoľnení spoločnej a nerozdielnej zodpovednosti za hypotekárny dlh. Ak nemôžete dospieť k dohode spoločne, môžete sa obrátiť na súd so žiadosťou o rozdelenie domu jednej zo strán alebo o určení, že dom sa musí predať. Ak žijete spolu v prenájme nehnuteľností, môžete požiadať sudcu, aby udelil nájomné právo k nehnuteľnosti jednej zo strán.

Zúčastňujete sa na rozvode a diskutujete o využívaní rodinného domu? Potom samozrejme môžete kontaktovať našu kanceláriu. Naši skúsení právnici vám radi poradia.

Law & More