Združenie s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony

Združenie s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony

Z právneho hľadiska je združenie právnickou osobou s členmi. Združenie sa vytvára na konkrétny účel, napríklad športový zväz, a môže si vytvoriť vlastné pravidlá. Zákon rozlišuje medzi združením s celkovou spôsobilosťou na právne úkony a združením s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony. Tento blog pojednáva o dôležitých aspektoch združenia s obmedzenou právnou spôsobilosťou, známeho aj ako neformálne združenie. Cieľom je pomôcť čitateľom posúdiť, či ide o vhodnú právnu formu.

založenie

Na založenie združenia s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony nemusíte ísť k notárovi. Musí však existovať mnohostranný právny úkon, čo znamená, že združenie založia aspoň dvaja ľudia. Ako zakladatelia môžete vypracovať stanovy a podpísať ich. Tieto sa nazývajú súkromné ​​stanovy. Na rozdiel od niekoľkých iných právnych foriem ste nie je povinný na registráciu týchto stanov v Obchodnej komore. Napokon, združenie nemá minimálny počiatočný kapitál, takže na založenie združenia nie je potrebný žiadny kapitál.

Existuje niekoľko vecí, ktoré by ste mali zahrnúť aspoň do súkromných stanov:

  1. Názov združenia.
  2. Obec, v ktorej má združenie sídlo.
  3. Účel združenia.
  4. Povinnosti členov a ako môžu byť tieto povinnosti uložené.
  5. pravidlá členstva; ako sa stať členom a podmienky.
  6. Spôsob zvolania valného zhromaždenia.
  7. Spôsob menovania a odvolávania riaditeľov.
  8. Miesto určenia pre peniaze, ktoré zostanú po rozpustení združenia, alebo ako sa určí toto miesto určenia.

Ak nie je vec upravená v stanovách, použijú sa súčasné zákony a predpisy.

Zodpovednosť a obmedzená právomoc

Zodpovednosť závisí od registrácie v Obchodnej komore; táto registrácia nie je povinná, ale obmedzuje zodpovednosť. Ak je združenie zaregistrované, v zásade nesie zodpovednosť združenie, prípadne riaditelia. Ak združenie nie je registrované, riaditelia sú priamo zodpovední súkromne.

Riaditelia sú navyše súkromne priamo zodpovední v prípade zlého hospodárenia. Stáva sa to vtedy, keď riaditeľ riadne neplní svoje povinnosti.

Niekoľko príkladov zlého hospodárenia:

  • Zlé finančné hospodárenie: nevedenie riadneho účtovníctva, nezostavenie účtovnej závierky alebo sprenevera finančných prostriedkov.
  • Konflikt záujmov: využitie pozície v rámci organizácie na osobné záujmy, napríklad zadávaním zákaziek rodine alebo priateľom.
  • Zneužívanie právomocí: prijímanie rozhodnutí, ktoré nie sú v kompetencii riaditeľa, alebo prijímanie rozhodnutí, ktoré sú v rozpore s najlepšími záujmami organizácie.

Vzhľadom na obmedzenú spôsobilosť na právne úkony má združenie menej práv, pretože združenie nie je oprávnené kúpiť nehnuteľnosť ani získať dedičstvo.

Asociačné povinnosti

Riaditelia združenia sú zo zákona povinní viesť evidenciu sedem rokov. Okrem toho by sa mala každoročne konať aspoň jedna členská schôdza. Pokiaľ ide o predstavenstvo, ak stanovy neurčujú inak, predstavenstvo združenia musí pozostávať najmenej z predsedu, tajomníka a hospodára.

orgány

V každom prípade je združenie povinné mať predstavenstvo. Členovia vymenúvajú radu, ak stanovy neurčujú inak. Všetci členovia spolu tvoria najvýznamnejší orgán združenia, členské valné zhromaždenie. Stanovy môžu tiež určiť, že bude dozorná rada; hlavnou úlohou tohto orgánu je dohliadať na politiku rady a všeobecný chod vecí.

Fiškálne aspekty

To, či združenie podlieha dani, závisí od toho, ako sa vykonáva. Napríklad, ak je združenie podnikateľom pre DPH, podniká alebo zamestnáva zamestnancov, združenie môže čeliť daniam.

Ďalšie charakteristiky združenia s ručením obmedzeným

  • Členská databáza, obsahuje údaje o členoch združenia.
  • Účel, združenie predovšetkým organizuje aktivity pre svojich členov a nesnaží sa pritom dosiahnuť zisk.
  • Združenie musí konať ako jedno v rámci zákona. To znamená, že jednotliví členovia nemôžu konať s rovnakým účelom ako združenie. Napríklad jednotlivý člen nemôže z vlastnej iniciatívy získavať peniaze na charitu, ak je získavanie peňazí pre túto charitu tiež spoločným účelom združenia. To môže viesť k zmätku a konfliktom v rámci organizácie.
  • Združenie nemá kapitál rozdelený na akcie; v dôsledku toho združenie tiež nemá žiadnych akcionárov.

Ukončiť asociáciu

Združenie zaniká rozhodnutím členov na členskej schôdzi. Toto rozhodnutie musí byť na programe schôdze. V opačnom prípade to nie je platné.

Združenie nezaniká okamžite; nie je úplne ukončené, kým nie sú zaplatené všetky dlhy a iné finančné záväzky. Ak nejaký majetok zostane, treba dodržať postup stanovený v súkromných stanovách.

Členstvo môže skončiť:

  • Smrťou člena, pokiaľ nie je povolené dedenie členstva. Podľa stanov.
  • Výpoveď zo strany dotknutého člena alebo združenia.
  • Vylúčenie z členstva; toto rozhodnutie prijíma rada, ak stanovy neurčia iný orgán. Ide o právny úkon, ktorým sa osoba zapisuje z registra členov.
Law & More