Zmena krstných mien

Zmena krstných mien

Vyberte jedno alebo viac krstných mien pre deti

Rodičia si v zásade môžu zvoliť jedno alebo viac krstných mien pre svoje deti. S vybraným krstným menom však nakoniec nebudete spokojní. Chcete si zmeniť meno alebo meno svojho dieťaťa? Potom musíte dávať pozor na niekoľko dôležitých vecí. Zmena krstného mena napokon nie je možná „iba“.

Zmena krstných mien

Najprv potrebujete platný dôvod na zmenu krstného mena, napríklad:

  • Prijatie alebo naturalizácia. Výsledkom je, že môžete byť pripravení na nový začiatok, v ktorom sa chcete vzdialiť od svojej minulosti alebo po integračnom programe od svojej predchádzajúcej národnosti novým menom.
  • Zmena pohlavia. Tento dôvod v zásade hovorí sám za seba. Koniec koncov, je celkom pravdepodobné, že vaše meno v dôsledku toho už viac nezodpovedá vašej osobe alebo pohlaviu a potrebuje zmenu.
  • Možno sa budete chcieť dištancovať od svojej viery a zmeniť svoje typické náboženské krstné meno. A naopak, samozrejme je tiež možné, že prijatím typického krstného mena chcete posilniť spojenie s vaším náboženstvom.
  • Šikanovanie alebo diskriminácia. Nakoniec je možné, že vaše krstné meno alebo meno vášho dieťaťa spôsobuje jeho pravopisné zlé spojenia alebo také nezvyčajné, že vedie k morovým riadkom.

V uvedených prípadoch bude riešením samozrejme iné krstné meno. Okrem toho nesmie byť krstné meno neprimerané a obsahovať prísahové slová alebo rovnaké ako existujúce priezvisko, pokiaľ to nie je bežné meno.

Máte platný dôvod a chcete zmeniť svoje meno alebo priezvisko svojho dieťaťa? Potom potrebujete právnika. Advokát vo vašom mene zašle list súdu so žiadosťou o iné krstné meno. Taký list je známy aj ako prihláška. Na tento účel musíte poskytnúť právnemu zástupcovi potrebné dokumenty, napríklad kópiu pasu, autentickú kópiu rodného listu a originálny výpis z protokolu BRP.

Konanie na súde sa zvyčajne koná písomne ​​a nemusíte sa dostaviť na súd. Vypočutie je však možné, ak po prečítaní žiadosti sudca potrebuje viac informácií, aby rozhodol, zainteresovaná strana, napríklad jeden z rodičov, nesúhlasí so žiadosťou alebo ak súd vidí iný dôvod.

Súd zvyčajne vydáva svoje rozhodnutie aj písomne. Čas medzi podaním žaloby a rozsudkom je v skutočnosti asi 1 - 2 mesiace. Ak súd vyhovie vašej žiadosti, súd odovzdá nové krstné meno obci, v ktorej ste vy alebo vaše dieťa zaregistrovaní. Po kladnom rozhodnutí súdu má obec spravidla 8 týždňov na zmenu krstného mena v databáze obecných osobných záznamov (GBA), predtým, ako budete môcť požiadať o nový doklad totožnosti alebo vodičský preukaz s novým menom.

Súd môže tiež dospieť k inému rozhodnutiu a zamietnuť vašu žiadosť, ak sa súd domnieva, že neexistujú dostatočné dôvody na zmenu vášho krstného mena alebo mena vášho dieťaťa. V takom prípade sa môžete do troch mesiacov odvolať na vyšší súd. Ak tiež nesúhlasíte s rozhodnutím odvolacieho súdu, do 3 mesiacov môžete požiadať kasačný opravný prostriedok na Najvyšší súd, aby zrušil rozhodnutie odvolacieho súdu. Musíte mi pomáhať právnik pri odvolaní aj kasácii.

Prajete si zmeniť svoje meno alebo priezvisko svojho dieťaťa? Prosím kontaktujte Law & More, na Law & More Chápeme, že zmena môže mať mnoho dôvodov a dôvod sa pre každú osobu líši. Preto využívame osobný prístup. Naši právnici vám môžu nielen poradiť, ale môžu vám tiež pomôcť so žiadosťou o zmenu krstného mena alebo o pomoc počas súdneho konania.

Law & More