Zodpovednosť riaditeľov v Holandsku - Obrázok

Zodpovednosť riaditeľov v Holandsku

úvod

Založenie vlastnej spoločnosti je pre mnohých ľudí atraktívnou činnosťou a prináša niekoľko výhod. Zdá sa však, že (budúci) podnikatelia podceňujú skutočnosť, že založenie spoločnosti má aj nevýhody a riziká. Ak je spoločnosť založená vo forme právnickej osoby, existuje riziko zodpovednosti riaditeľov.

Právnická osoba je samostatný právny subjekt s právnou subjektivitou. Preto je právnická osoba schopná vykonať právne kroky. Na dosiahnutie tohto cieľa potrebuje právnická osoba pomoc. Keďže právnická osoba existuje iba na papieri, nemôže sama osebe pôsobiť. Právnická osoba musí byť zastúpená fyzickou osobou. Právnu osobu v zásade zastupuje správna rada. Riaditelia môžu vykonávať právne kroky v mene právnickej osoby. Riaditeľ zaväzuje týmto konaním iba právnickú osobu. Riaditeľ v zásade nezodpovedá za dlhy právnickej osoby za svoje osobné aktíva. V niektorých prípadoch sa však môže vyskytnúť zodpovednosť riaditeľov, v takom prípade bude riaditeľ osobne zodpovedný. Existujú dva typy zodpovednosti riaditeľov: vnútorná a vonkajšia zodpovednosť. Tento článok pojednáva o rôznych dôvodoch zodpovednosti riaditeľov.

Vnútorná zodpovednosť riaditeľov

Vnútorná zodpovednosť znamená, že za riaditeľa bude zodpovedný samotný právny subjekt. Vnútorná zodpovednosť vyplýva z článku 2: 9 holandského občianskeho zákonníka. Riaditeľ môže byť vnútorne zodpovedný za to, že svoje úlohy plnil nevhodným spôsobom. Nesprávne plnenie úloh sa predpokladá vtedy, keď možno proti režisérovi vzniesť vážne obvinenie. Vychádza to z článku 2: 9 holandského občianskeho zákonníka. Riaditeľ sa navyše nemusel dopúšťať nedbanlivosti pri prijímaní opatrení s cieľom zabrániť výskytu nesprávneho riadenia. Kedy hovoríme o vážnom obvinení? Podľa judikatúry sa to musí posúdiť so zreteľom na všetky okolnosti prípadu. [1]

Konanie v rozpore so stanovami právnickej osoby sa považuje za statnú okolnosť. V takom prípade sa v zásade prevezme zodpovednosť riaditeľov. Riaditeľ však môže uviesť skutočnosti a okolnosti, ktoré naznačujú, že konanie v rozpore so stanovami nespôsobuje vážne obvinenia. V takom prípade by to mal sudca výslovne zahrnúť do svojho rozsudku. [2]

Niekoľko vnútorných záväzkov a ospravedlnenie

Zodpovednosť založená na článku 2: 9 Holandského občianskeho zákonníka znamená, že v zásade všetci riaditelia nesú zodpovednosť. Preto budú voči predstavenstvu všetkých riaditeľov vznesené vážne obvinenia. Existuje však výnimka z tohto pravidla. Riaditeľ sa môže ospravedlniť („ospravedlniť“) zo zodpovednosti riaditeľa. Za týmto účelom musí riaditeľ preukázať, že proti nemu nemožno vzniesť obvinenie a že pri prijímaní opatrení nedbal nedbanlivosť, aby zabránil nesprávnemu riadeniu. Vyplýva to z článku 2: 9 holandského občianskeho zákonníka. Odvolanie na ospravedlnenie nebude ľahké. Riaditeľ musí preukázať, že vo svojej právomoci prijal všetky opatrenia, aby zabránil nesprávnemu riadeniu. Dôkazné bremeno nesie riaditeľ.

Rozdelenie úloh v rámci správnej rady môže byť dôležité pre určenie, či je alebo nie je zodpovedný riaditeľ. Niektoré úlohy sa však považujú za úlohy, na ktorých záleží celej správnej rade. Riaditelia by si mali byť vedomí určitých skutočností a okolností. Toto rozdelenie úloh nezmení. Neschopnosť v zásade nie je dôvodom na vylúčenie. Dá sa očakávať, že riaditelia budú riadne informovaní a že budú klásť otázky. Môžu sa však vyskytnúť situácie, v ktorých sa to od režiséra nedá očakávať. [3] To, či riaditeľ môže alebo nemôže úspešne ospravedlniť svoju podstatu, teda veľmi závisí od skutočností a okolností prípadu.

Vonkajšia zodpovednosť riaditeľov

Vonkajšia zodpovednosť znamená, že riaditeľ je zodpovedný voči tretím stranám. Vonkajšia zodpovednosť prepichuje závoj spoločnosti. Právnická osoba už neochraňuje fyzické osoby, ktoré sú jej riaditeľmi. Právnymi dôvodmi zodpovednosti externých riaditeľov sú nesprávne riadenie založené na článku 2: 138 holandského občianskeho zákonníka a článku 2: 248 holandského občianskeho zákonníka (v konkurze) a čin deliktu na základe článku 6: 162 holandského občianskeho zákonníka (mimo bankrotu). ).

Vonkajšia zodpovednosť riaditeľov v prípade bankrotu

Zodpovednosť externých riaditeľov v rámci bankrotu sa vzťahuje na spoločnosti s ručením obmedzeným (holandské BV a NV). Vyplýva to z článku 2: 138 holandského občianskeho zákonníka a článku 2: 248 holandského občianskeho zákonníka. Riaditelia môžu byť braní na zodpovednosť, keď bol bankrot spôsobený nesprávnym riadením alebo chybami v predstavenstve. Kurátor, ktorý zastupuje všetkých veriteľov, musí preskúmať, či sa môže uplatniť zodpovednosť riaditeľov.

Vonkajšia zodpovednosť v rámci bankrotu môže byť prijatá, ak správna rada nesprávne splnila svoje úlohy a toto nesprávne plnenie je zjavne dôležitou príčinou bankrotu. Dôkazné bremeno týkajúce sa tohto nesprávneho plnenia úloh spočíva na kurátorovi; musí byť hodnoverný, aby za primeraných okolností konal rozumne premyslený režisér [4]. Opatrenia, ktoré v zásade poškodzujú veriteľov, vedú k nesprávnemu riadeniu. Musí sa zabrániť zneužívaniu zo strany riaditeľov.

Zákonodarca začlenil určité predpoklady do článku 2: 138 ods. 2 holandského občianskeho zákonníka a článku 2: 248 ods. 2 holandského občianskeho zákonníka. Ak správna rada nespĺňa ustanovenia článku 2:10 holandského občianskeho zákonníka alebo článku 2: 394 holandského občianskeho zákonníka, vzniká predpoklad. V tomto prípade sa predpokladá, že nesprávne riadenie bolo dôležitou príčinou bankrotu. Toto prenesie dôkazné bremeno na riaditeľa. Riaditelia však môžu vyvrátiť predpoklady dokazovania. Za týmto účelom musí riaditeľ urobiť hodnoverné vyhlásenie, že bankrot nebol spôsobený nesprávnym riadením, ale inými skutočnosťami a okolnosťami. Riaditeľ musí tiež preukázať, že pri prijímaní opatrení s cieľom zabrániť neoprávnenému hospodáreniu nebol nedbanlivý. [5] Okrem toho môže kurátor podať žalobu iba počas obdobia troch rokov pred bankrotom. Vyplýva to z článku 2: 138 ods. 6 holandského občianskeho zákonníka a článku 2: 248 ods. 6 holandského občianskeho zákonníka.

Niekoľko vonkajšej zodpovednosti a ospravedlnenie

Každý riaditeľ nesie zodpovednosť za zjavné nesprávne riadenie v prípade bankrotu. Riaditelia sa však môžu tejto zodpovednosti zbaviť tým, že sa ospravedlnia. Vyplýva to z článku 2: 138 ods. 3 holandského občianskeho zákonníka a článku 2: 248 ods. 3 holandského občianskeho zákonníka. Riaditeľ musí preukázať, že proti nemu nemožno obviniť nesprávne plnenie úloh. Možno tiež nebol zanedbaný pri prijímaní opatrení na odvrátenie následkov nesprávneho plnenia úloh. Dôkazné bremeno v oslobodzovaní nesie riaditeľ. Vyplýva to z vyššie uvedených článkov a je zakotvená v nedávnej judikatúre holandského najvyššieho súdu [6].

Vonkajšia zodpovednosť založená na delikte

Riaditelia môžu byť zodpovední aj na základe deliktu, ktorý vyplýva z článku 6: 162 holandského občianskeho zákonníka. Tento článok poskytuje všeobecný základ zodpovednosti. Zodpovednosť riaditeľov na základe deliktu môže uplatniť aj individuálny veriteľ.

Holandský najvyšší súd rozlišuje dva typy zodpovednosti riaditeľov na základe deliktu. Po prvé, zodpovednosť možno prijať na základe normy Beklamel. V takom prípade riaditeľ uzavrel v mene spoločnosti dohodu s treťou stranou, pričom vedel alebo mal rozumieť, že spoločnosť nemôže plniť povinnosti vyplývajúce z tejto dohody. [7] Druhým typom zodpovednosti je frustrácia zdrojov. V tomto prípade riaditeľ spôsobil skutočnosť, že spoločnosť neplatí svojim veriteľom a nie je schopná plniť svoje platobné povinnosti. Konanie riaditeľa je také nedbalé, že proti nemu možno vzniesť vážne obvinenie. [8] Dôkazné bremeno v tomto prípade spočíva na veriteľovi.

Zodpovednosť riaditeľa právnickej osoby

V Holandsku môže byť riaditeľom právnickej osoby fyzická osoba aj právnická osoba. Aby sa veci zjednodušili, fyzická osoba, ktorá je riaditeľom, sa v tomto odseku bude nazývať fyzická riaditeľka a právnická osoba, ktorá je riaditeľom, sa v tomto odseku bude nazývať riaditeľom subjektu. Skutočnosť, že právnická osoba môže byť riaditeľom, neznamená, že zodpovednosti riaditeľov možno jednoducho vyhnúť tým, že sa právnická osoba ustanoví za riaditeľa. Vyplýva to z článku 2:11 holandského občianskeho zákonníka. Ak je zodpovedný za vedenie subjektu, táto zodpovednosť nesie aj prirodzený riaditeľ tohto subjektu.

Článok 2:11 Holandský občiansky zákonník sa uplatňuje na situácie, v ktorých sa zodpovednosť riaditeľov preberá na základe článku 2: 9 holandského občianskeho zákonníka, článku 2: 138 holandského občianskeho zákonníka a článku 2: 248 holandského občianskeho zákonníka. Vznikli však otázky, či sa článok 2:11 holandského občianskeho zákonníka vzťahuje aj na zodpovednosť riaditeľov založenú na delikte. Holandský najvyšší súd rozhodol, že je to skutočne tak. V tomto rozsudku holandský najvyšší súd poukazuje na právnu históriu. Cieľom článku 2:11 Holandského občianskeho zákonníka je zabrániť fyzickým osobám v tom, aby sa schovávali za riaditeľov entít, aby sa predišlo zodpovednosti. Z toho vyplýva, že článok 2:11 holandského občianskeho zákonníka sa uplatňuje na všetky prípady, v ktorých môže byť riaditeľ subjektu podľa zákona zodpovedný. [9]

Absolutórium predstavenstva

Zodpovednosť riaditeľov sa dá odvrátiť udelením absolutória predstavenstvu. Absolutórium znamená, že politiku predstavenstva, ktorá sa vykonáva do momentu udelenia absolutória, schvaľuje právnická osoba. Absolutórium je preto zrieknutím sa zodpovednosti riaditeľov. Absolutórium nie je pojem, ktorý možno nájsť v zákone, ale často je súčasťou stanov spoločnosti. Absolutórium je vnútorným vzdaním sa zodpovednosti. Absolutórium sa preto vzťahuje iba na internú zodpovednosť. Tretie strany sa stále môžu dovolávať zodpovednosti riaditeľov.

Absolutórium sa vzťahuje iba na skutočnosti a okolnosti, ktoré boli akcionárom známe v čase udelenia absolutória. [10] Zodpovednosť za neznáme skutočnosti bude naďalej existovať. Absolutórium preto nie je stopercentne bezpečné a neposkytuje riaditeľom záruky.

záver

Podnikanie môže byť náročná a zábavná aktivita, bohužiaľ však prináša riziká. Mnoho podnikateľov verí, že môžu vylúčiť zodpovednosť založením právnickej osoby. Títo podnikatelia budú sklamaní; za určitých okolností sa môže uplatniť zodpovednosť riaditeľov. To môže mať rozsiahle následky; za dlhy spoločnosti svojimi súkromnými majetkami zodpovedá riaditeľ. Preto by sa nemali podceňovať riziká vyplývajúce zo zodpovednosti riaditeľov. Bolo by rozumné, keby riaditelia právnických osôb dodržiavali všetky právne ustanovenia a riadili právnické osoby otvoreným a úmyselným spôsobom.

Úplná verzia tohto článku je k dispozícii prostredníctvom tohto odkazu

Kontakt

Ak máte otázky alebo pripomienky po prečítaní tohto článku, môžete sa obrátiť na advokáta Maxim Hodak na adrese Law & More prostredníctvom maxim.hodak@lawandmore.nl alebo Tom Meevis, právnik v Law & More cez tom.meevis@lawandmore.nl alebo zavolajte na +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven).

[2] ECLI: NL: HR: 2002: AE7011 (Berghuizer Papierfabriek).

[3] ECLI: NL: GHAMS: 2010: BN6929.

[4] ECLI: NL: HR: 2001: AB2053 (Panmo).

[5] ECLI: NL: HR: 2007: BA6773 (Blue Tomato).

[6] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Glascentrale Beheer BV).

[7] ECLI: NL: HR: 1989: AB9521 (Beklamel).

[8] ECLI: NL: HR: 2006: AZ0758 (Ontvanger / Roelofsen).

[9] ECLI: NL: HR: 2017: 275.

[10] ECLI: NL: HR: 1997: ZC2243 (Staleman / Van de Ven); ECLI: NL: HR: 2010: BM2332.

Law & More