Konflikt záujmov riaditeľa Obrázok

Konflikt záujmov riaditeľa

Riaditelia spoločnosti by sa mali vždy riadiť záujmom spoločnosti. Čo ak musia riaditelia prijímať rozhodnutia, ktoré sa týkajú ich vlastných osobných záujmov? Aký záujem prevláda a čo sa od režiséra očakáva, že urobí v takejto situácii?

Konflikt záujmov riaditeľa Obrázok

Kedy dôjde ku konfliktu záujmov?

Pri riadení spoločnosti môže predstavenstvo niekedy prijať rozhodnutie, ktoré poskytne výhodu aj konkrétnemu riaditeľovi. Ako riaditeľ sa musíte starať o záujmy spoločnosti, a nie o svoje osobné záujmy. Nie je okamžitý problém, ak z rozhodnutia správnej rady vyplynie, že z toho má osobný prospech riaditeľ. Iné je to, ak je tento osobný záujem v rozpore so záujmami spoločnosti. V takom prípade sa riaditeľ nemusí zúčastňovať na stretnutiach a rozhodovaní.

V prípade Bruil Najvyšší súd rozhodol, že existuje konflikt záujmov, ak riaditeľ nie je schopný chrániť záujmy spoločnosti a jej pridruženého podniku takým spôsobom, že od neho možno očakávať, že tak urobí celé a nestranné vedenie. prítomnosť osobného záujmu alebo iného záujmu, ktorý nie je paralelný so záujmom právnickej osoby. [1] Pri rozhodovaní o tom, či dôjde ku konfliktu záujmov, je potrebné zohľadniť všetky príslušné okolnosti prípadu.

Ak riaditeľ koná v rôznych funkciách, dochádza ku kvalitatívnemu konfliktu záujmov. Je to napríklad prípad, keď je riaditeľ spoločnosti protistranou spoločnosti súčasne, pretože je tiež riaditeľom inej právnickej osoby. Riaditeľ potom musí zastupovať niekoľko (konfliktných) záujmov. Ak existuje čistý kvalitatívny záujem, na tento sa nevzťahujú pravidlá týkajúce sa konfliktu záujmov. To je prípad, ak záujem nie je prepojený s osobným záujmom riaditeľa. Príkladom toho je, keď dve spoločnosti skupiny uzavrú dohodu. Ak je riaditeľ riaditeľom oboch spoločností, ale nie je (n) (nepriamym) akcionárom alebo nemá iný osobný záujem, nedochádza ku kvalitatívnemu konfliktu záujmov.

Aké sú dôsledky konfliktu záujmov?

Dôsledky konfliktu záujmov sú teraz stanovené v holandskom občianskom zákonníku. Riaditeľ sa nesmie zúčastňovať na rokovaniach a rozhodovaní, ak má priamy alebo nepriamy osobný záujem, ktorý je v rozpore so záujmami spoločnosti a jej pridruženého podniku. Ak v dôsledku toho nemožno prijať rozhodnutie rady, prijme rozhodnutie dozorná rada. Ak neexistuje dozorná rada, rozhodnutie prijme valné zhromaždenie, pokiaľ stanovy neustanovujú inak. Toto ustanovenie je zahrnuté v oddiele 2: 129 odsek 6 pre akciovú spoločnosť (NV) a 2: 239 odsek 6 holandského občianskeho zákonníka pre akciovú spoločnosť (BV).

Z týchto článkov nemožno vyvodiť, že samotnú prítomnosť takéhoto konfliktu záujmov možno pripísať riaditeľovi. Nemožno mu vyčítať ani to, že v tejto situácii skončil. Články iba stanovujú, že riaditeľ sa musí zdržať účasti na rokovaniach a rozhodovacích procesoch. Nejde teda o kódex správania, ktorý vedie k potrestaniu alebo predchádzanie konfliktu záujmov, ale iba o kódex správania, ktorý predpisuje, ako má riaditeľ konať, ak dôjde ku konfliktu záujmov. Zákaz účasti na rokovaniach a rozhodovaní znamená, že dotknutý riaditeľ nemusí hlasovať, môže však byť požiadaný o informácie pred zasadnutím rady alebo pred zaradením bodu do programu rokovania rady. Porušenie týchto článkov však spôsobí, že uznesenie bude neplatné podľa článku 2:15 ods. 1 písm. A) holandského občianskeho zákonníka. V tomto článku sa uvádza, že rozhodnutia sú neplatné, ak sú v rozpore s ustanoveniami upravujúcimi ich tvorbu. Žalobu o neplatnosť môže podať každý, kto má primeraný záujem na dodržaní tohto ustanovenia.

Uplatňuje sa nielen povinnosť abstinencie. Riaditeľ tiež včas poskytne informácie o možnom konflikte záujmov pri rozhodovaní, ktoré sa má prijať, správnej rade. Z článku 2: 9 holandského občianskeho zákonníka ďalej vyplýva, že konflikt záujmov musí byť tiež oznámený valnému zhromaždeniu akcionárov. Zákon však jasne nestanovuje, kedy bola ohlasovacia povinnosť splnená. Preto je vhodné zahrnúť ustanovenie v tomto zmysle do stanov alebo inde. Zámerom zákonodarcu s týmito zákonmi je chrániť spoločnosť pred rizikom ovplyvnenia riaditeľa osobnými záujmami. Takéto záujmy zvyšujú riziko, že spoločnosť bude znevýhodnená. Oddiel 2: 9 holandského občianskeho zákonníka - ktorý upravuje vnútornú zodpovednosť riaditeľov - podlieha vysokej hranici. Riaditelia sú zodpovední iba v prípade závažného zavinenia. Nedodržanie právnych alebo zákonných pravidiel o konflikte záujmov je vážnou okolnosťou, ktorá v zásade vedie k zodpovednosti riadiacich pracovníkov. Konfliktnému riaditeľovi je možné osobne vážne vyčítať, a preto ho spoločnosť v zásade môže považovať za zodpovedného.

Od zmenených a doplnených pravidiel o konflikte záujmov sa na takéto situácie vzťahujú bežné pravidlá zastúpenia. V tejto súvislosti sú obzvlášť dôležité oddiely 2: 130 a 2: 240 holandského občianskeho zákonníka. Na druhej strane riaditeľ, ktorý sa na základe pravidiel o konflikte záujmov nemôže zúčastňovať na rokovaniach a rozhodovaní, je oprávnený zastupovať spoločnosť v právnom akte, ktorým sa vykonáva rozhodnutie. Podľa starého zákona viedol konflikt záujmov k obmedzeniu právomoci zastupovať: tento riaditeľ nesmel zastupovať spoločnosť.

záver

Ak má riaditeľ konfliktné záujmy, musí sa zdržať rokovania a rozhodovania. To je prípad, ak má osobný záujem alebo záujem, ktorý neprebieha súbežne so záujmom spoločnosti. Ak si riaditeľ neplní povinnosť zdržať sa hlasovania, môže zvýšiť pravdepodobnosť, že za spoločnosť bude niesť zodpovednosť ako riaditeľ. Ďalej môže rozhodnutie zrušiť každý, kto má na tom primeraný záujem. Aj napriek konfliktu záujmov môže riaditeľ spoločnosť zastupovať.

Je pre vás ťažké určiť, či nejde o konflikt záujmov? Alebo máte pochybnosti o tom, či by ste mali zverejniť existenciu záujmu a informovať predstavenstvo? Spýtajte sa právnikov podnikového práva na čísle Law & More aby som ťa informoval. Spoločne môžeme posúdiť situáciu a možnosti. Na základe tejto analýzy vám môžeme poradiť s ďalšími vhodnými krokmi. Tiež vám radi poskytneme rady a pomoc pri akýchkoľvek konaniach.

[1] HR 29. júna 2007, NJ 2007 / 420; JOR 2007/169 (Bruil).

Law & More