Kedy je potrebný právnik?

Kedy je potrebný právnik?

Dostali ste predvolanie a čoskoro sa musíte postaviť pred sudcu, ktorý rozhodne o vašom prípade, alebo budete chcieť začať konanie sami. Kedy je najatie právnika, aby vám pomohol vo vašom súdnom spore, voľba a kedy je najatie právnika povinné? Odpoveď na túto otázku závisí od typu sporu, ktorý riešite.

Trestné konanie

Pokiaľ ide o trestné stíhanie, zapojenie advokáta nie je nikdy povinné. V trestnom konaní nie je protistranou spoluobčan alebo organizácia, ale prokuratúra. Tento orgán zabezpečuje odhaľovanie a stíhanie trestných činov a úzko spolupracuje s políciou. Ak niekto dostane predvolanie od prokuratúry, je považovaný za podozrivého a prokurátor rozhodol o jeho väzobnom stíhaní za spáchanie trestného činu.

Aj keď nie je povinné zapojiť právnika do trestného konania, dôrazne sa odporúča, aby ste tak urobili. Okrem toho, že advokáti sú špecializovaní a môžu najlepšie zastupovať vaše záujmy, vo fáze vyšetrovania sa napríklad polície niekedy dopúšťajú (formálnych) chýb. Uznanie týchto, často právne náročných, chýb, vyžaduje odborné znalosti, ktoré právnik má, a v niektorých prípadoch môže viesť k zásadnému pozitívnemu vplyvu na konečný verdikt, ako je napríklad oslobodzujúci rozsudok. Pri výsluchu (a výsluchoch svedkov) môže byť prítomný aj advokát, a tým zaistiť vaše práva.

Administratívne postupy

Angažovanie právnika nie je povinné ani v konaniach proti vládnym organizáciám alebo keď sa odvoláte na Ústredný odvolací tribunál alebo oddelenie pre správnu jurisdikciu Štátnej rady. Ako občan alebo organizácia stojíte proti vláde, ako je IND, daňové úrady, obec atď. Vo veciach týkajúcich sa vášho príspevku, dávok a povolenia na pobyt.

Najať si právnika je múdra voľba. Advokát dokáže správne odhadnúť vaše šance na úspech pri podaní námietky alebo začatí konania a vie, aké argumenty je potrebné predložiť. Advokát si je vedomý aj formálnych požiadaviek a lehôt, ktoré platia v správnom práve, a môže preto správne riadiť správne konanie.

Civilný sporový poriadok

Civilný prípad zahŕňa konflikt medzi súkromnými osobami a/alebo súkromnoprávnymi organizáciami. Odpoveď na otázku, či je pomoc advokáta povinná, je v občianskych veciach o niečo zložitejšia.

Ak proces prebieha na obvodnom súde, advokát nie je povinnosťou. Okresný súd má právomoc vo veciach s (odhadovanou) pohľadávkou nižšou ako 25,000 XNUMX EUR a vo všetkých prípadoch zamestnania, prípadov prenájmu, menších trestných vecí a sporov o spotrebiteľských úveroch a spotrebiteľskom nákupe. Vo všetkých ostatných prípadoch sa postupuje na súde alebo na odvolacom súde, kvôli ktorému je povinné mať advokáta.

Súhrnné konania

Za určitých okolností je možné v občianskoprávnom prípade požiadať súd o rýchle (predbežné) rozhodnutie v núdzovom konaní. Núdzový postup je známy aj ako skrátené konanie. Možno si spomenúť napríklad na skrátené konanie „Viruswaarheid“ o zrušení zákazu vychádzania.

Ak začnete skrátené konanie sami na občianskom súde, je povinné mať advokáta. To nie je prípad, ak je možné začať konanie na nižšom súde alebo ak sa proti sebe bránite v skrátenom konaní.

Aj keď angažovanie právnika nie je vždy povinné, často sa odporúča. Právnici často poznajú všetky zákutia tejto profesie a vedia, ako môžu váš prípad najlepšie dotiahnuť do úspešného konca. Zapojenie právnika nie je užitočné len vtedy, ak musíte alebo chcete ísť na súd. Myslite napríklad na oznámenie o námietke voči vládnej agentúre alebo pokutu, oznámenie o omeškaní z dôvodu neplnenia alebo obhajobu, keď vám hrozí prepustenie. Vzhľadom na jeho právnické znalosti a schopnosti vám angažovanie právnika ponúka najväčšiu šancu na úspech.

Myslíte si, že po prečítaní článku potrebujete odbornú radu alebo právnu pomoc špecializovaného právnika? Neváhajte a kontaktujte Law & More. Law & MorePrávni zástupcovia sú odborníkmi vo vyššie uvedených oblastiach práva a radi vám pomôžu telefonicky alebo e-mailom.

Law & More