Preventívna väzba: kedy je to prípustné?

Preventívna väzba: kedy je to prípustné?

Zadržiavali vás policajti niekoľko dní a teraz sa pýtate, či sa to v knihe deje striktne? Napríklad preto, že pochybujete o oprávnenosti dôvodov, prečo tak urobili, alebo preto, že sa domnievate, že ich trvanie bolo príliš dlhé. Je úplne normálne, že vy alebo vaši priatelia a členovia rodiny máte o tom otázky. Ďalej vám hovoríme, kedy môžu justičné orgány rozhodnúť o zadržaní podozrivého, od zatknutia po uväznenie, a aké sú možné časové limity.

Preventívna väzba: kedy je to prípustné?

Zatknutie a výsluch

Ak ste zatknutý, je to preto, že existuje / bolo podozrenie z trestného činu. V prípade takéhoto podozrenia je podozrivý čo najskôr prevezený na policajnú stanicu. Keď je tam, je zadržaný na výsluch. Povolené je maximálne 9 hodín. Toto je rozhodnutie, ktoré môže urobiť sám (pomocný) dôstojník a nepotrebuje povolenie od sudcu.

Skôr ako si myslíte, že je tu dlhšie zadržanie, ako je povolené: čas medzi 12.00 a 09:00 sa nepočíta smerom k deviatim hodinám. Ak je napríklad podozrivý zadržaný na výsluch o 11:00, medzi 11.00 a 12 h uplynie jedna hodina a lehota sa začne znova až nasledujúceho dňa o 00 h. Deväťhodinová perióda sa potom končí nasledujúci deň o 09:00 hod

Počas obdobia zadržania na účely výsluchu musí policajt zvoliť: môže rozhodnúť, že podozrivý môže ísť domov, ale v niektorých prípadoch môže rozhodnúť aj o tom, že podozrivý má byť vzatý do väzby.

obmedzenia

Ak ste počas zadržania nesmeli mať kontakt s kýmkoľvek iným ako s právnikom, musí to súvisieť s právomocou prokurátora uložiť reštriktívne opatrenia. Prokurátor tak môže urobiť od okamihu zadržania podozrivej osoby, ak je to v záujme vyšetrovania. Týmto je viazaný aj právnik podozrivého. To znamená, že keď je advokát privolaný príbuznými podozrivého, nesmie robiť žiadne oznámenia, kým nebudú zrušené obmedzenia. Advokát sa môže pokúsiť dosiahnuť posledný uvedený cieľ podaním námietky proti obmedzeniam. Táto námietka sa zvyčajne vybaví do týždňa.

Dočasné zadržanie

Preventívna väzba je fáza preventívnej väzby od okamihu väzby do väzby vyšetrujúceho sudcu. Znamená to, že podozrivý je zadržaný až do trestného konania. Boli ste vzatý do väzby? Toto nie je povolené pre všetkých! Toto je prípustné iba v prípade trestných činov, ktoré sú konkrétne uvedené v zákone, ak existuje vážne podozrenie z účasti na trestnom čine a existujú aj dobré dôvody na to, aby bol niekto v preventívnej väzbe zadržaný dlhší čas. Preventívna väzba je upravená zákonom v článkoch 63 a nasl. Presné množstvo dôkazov pre toto vážne podozrenie nie je ďalej vysvetlené v zákone ani v judikatúre. Právne a presvedčivé dôkazy sa v žiadnom prípade nevyžadujú. Musí existovať vysoká pravdepodobnosť, že podozrivý je účastníkom trestného činu.

starostlivosť

Preventívna väzba sa začína vzatím do väzby. To znamená, že podozrivého možno zadržať najviac tri dni. Je to maximálna lehota, takže to neznamená, že podozrivý človek bude po výkone väzby vždy tri dni mimo domova. O vzatí podozrivého do väzby rozhoduje aj (zástupca) prokurátor a nevyžaduje sa povolenie sudcu.

Podozrivý človek nemôže byť vzatý do väzby pre všetky podozrenia. Zákon má tri možnosti:

  1. Preventívna väzba je možná v prípade podozrenia z trestného činu, za ktorý hrozí trest odňatia slobody najviac štyri roky.
  2. Zadržanie vo väzbe je možné v prípade viacerých konkrétne uvedených trestných činov, ako je vyhrážanie (285 ods. 1 trestného zákona), sprenevera (321 trestného zákona), vyjednávanie o vine a treste (417a Trestného zákona), smrť alebo ťažké ublíženie na zdraví v prípade riadenia pod vplyvom alkoholu (175 ods. 2 Tr. zák.) a pod.
  3. Dočasné zadržanie je možné, ak podozrivý nemá trvalé bydlisko v Holandsku a za trestný čin, z ktorého je podozrivý zo spáchania, mu môže byť uložený trest odňatia slobody.

Musia existovať aj dôvody na dlhšie zadržanie niekoho. Dočasné zadržanie možno uplatniť, iba ak existuje jeden alebo viac dôvodov uvedených v oddiele 67a holandského trestného poriadku, napríklad:

  • vážne nebezpečenstvo úteku,
  • trestný čin, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na 12 rokov,
  • - riziko opätovného spáchania trestného činu, za ktorý hrozí trest odňatia slobody nepresahujúci 6 rokov, alebo -
  • predchádzajúce odsúdenie pred menej ako 5 rokmi za konkrétne pomenované trestné činy ako napadnutie, sprenevera atď.

Ak existuje šanca, že prepustenie podozrivého by mohlo zmariť alebo sťažiť policajné vyšetrovanie, bude s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodnuté o zadržaní podozrivého v preventívnej väzbe.

Po uplynutí troch dní má dôstojník niekoľko možností. Najskôr môže podozrivého poslať domov. Ak vyšetrovanie ešte nie je ukončené, policajt môže raz rozhodnúť o predĺžení väzby maximálne trikrát 24 hodín. V praxi sa toto rozhodnutie prijíma len ťažko. Ak si policajt myslí, že vyšetrovanie je dostatočne jasné, môže požiadať vyšetrovacieho sudcu o zadržanie podozrivého.

Detention

Policajt zaistí, aby sa kópia spisu dostala k vyšetrujúcemu sudcovi a právnikovi, a požiada vyšetrujúceho sudcu, aby podozrivého umiestnil na XNUMX dní do väzby. Podozrivý je predvedený z policajnej stanice na súd a je vypočutý sudcom. Prítomný je aj právnik, ktorý môže hovoriť v mene podozrivého. Pojednávanie nie je verejné.

Vyšetrujúci sudca môže prijať tri rozhodnutia:

  1. Môže rozhodnúť, že sa má dôstojníkovi vyhovieť. Podozrivý činiteľ je potom odvezený do zadržiavacieho strediska na obdobie: štrnásť dní;
  2. Môže rozhodnúť o zamietnutí žiadosti úradníka. Podozrivý potom môže často okamžite ísť domov.
  3. Môže rozhodnúť, že žiadosti prokurátora vyhovie, ale podozrivého suspenduje z preventívnej väzby. To znamená, že vyšetrujúci sudca uzavrie dohody s podozrivým. Pokiaľ dodržiava uzavreté dohody, nemusí si odkladať štrnásť dní, ktoré mu sudca pridelil.

Predĺžené zadržanie

Poslednou časťou preventívnej väzby je predĺžená väzba. Ak sa prokurátor domnieva, že podozrivý by mal zostať vo väzbe aj po štrnástich dňoch, môže požiadať súd o väzbu. To je možné pre maximálne deväťdesiat dní. Túto žiadosť posúdia traja sudcovia a podozrivý a jeho právnik sú pred rozhodnutím vypočutí. Opäť existujú tri možnosti: povoliť, odmietnuť alebo povoliť v kombinácii s pozastavením. Preventívna väzba môže byť pozastavená z dôvodu osobnej situácie podozrivého. Záujem spoločnosti o pokračovanie preventívnej väzby sa vždy porovnáva so záujmami podozrivého na prepustení. Medzi dôvody pozastavenia môže patriť starostlivosť o deti, pracovné a / alebo študijné podmienky, finančné povinnosti a určité programy dohľadu. K pozastaveniu preventívnej väzby môžu byť pripojené podmienky, napríklad zákaz ulice alebo kontaktu, odovzdanie pasu, spolupráca s niektorými psychologickými alebo inými vyšetrovaniami alebo probačná služba a prípadne platba zálohy. 

Po uplynutí maximálnej doby 104 dní celkovo musí byť prípad pojednávaný. Toto sa nazýva aj pro forma pojednávanie. Na predbežnom pojednávaní môže sudca rozhodnúť, či by podozrivý mal zostať v preventívnej väzbe dlhšie, vždy najviac 3 mesiace.

Máte po prečítaní tohto článku stále otázky týkajúce sa preventívnej väzby? Potom prosím kontaktujte Law & More. Naši právnici majú bohaté skúsenosti s trestným právom. Sme pripravení odpovedať na všetky vaše otázky a radi sa zastaneme vašich práv, ak budete podozrení z trestného činu.

Law & More