právo mlčať v trestných veciach

Právo na mlčanie v trestných veciach

Vzhľadom na niekoľko významných trestných prípadov, ktoré sa v minulom roku vyskytli, je právo podozrivého mlčať opäť v centre pozornosti. Iste, u obetí a príbuzných trestných činov je právo podozrivého mlčať pod paľbou, čo je pochopiteľné. Napríklad v minulom roku pretrvávajúce mlčanie podozrivého z viacerých „inzulínových vrážd“ v domovoch pre seniorov viedlo k frustrácii a podráždeniu medzi príbuznými, ktorí samozrejme chceli vedieť, čo sa stalo. Podozrivý sa neustále dovolával svojho práva nevypovedať pred okresným súdom v Rotterdame. Z dlhodobého hľadiska to nahnevalo aj sudcov, ktorí sa aj napriek tomu naďalej snažili prinútiť podozrivého pracovať.

Článok 29 trestného poriadku

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa podozrivé osoby, často na základe rady svojich právnikov, odvolávajú na svoje právo mlčať. Môže ísť napríklad o čisto strategické alebo psychologické dôvody, ale tiež sa stáva, že sa podozrivý obáva následkov v trestnom prostredí. Bez ohľadu na dôvod patrí každému podozrivému právo mlčať. Ide o klasické právo civilného obyvateľstva, keďže od roku 1926 je v článku 29 Trestného poriadku stanovené, a preto sa musí rešpektovať. Toto právo je založené na zásade, že podozrivý nemusí spolupracovať na základe vlastného presvedčenia a nemôže byť nútený tak urobiť: “Podozrivý nie je povinný odpovedať. ' Inšpiráciou je zákaz mučenia.

Ak podozrivý využíva toto právo, môže tak zabrániť tomu, aby sa jeho výpoveď považovala za nepravdepodobnú a nespoľahlivú, napríklad preto, lebo sa líši od toho, čo uviedli ostatní, alebo od toho, čo je obsiahnuté v spise. Ak podozrivý na začiatku mlčí a jeho výrok je neskôr zapracovaný do ostatných vyhlásení a spisu, zvyšuje pravdepodobnosť, že mu bude veriť sudca. Využitie práva na mlčanie môže byť tiež dobrou stratégiou, ak podozrivý nie je schopný poskytnúť hodnovernú odpoveď na otázky napríklad od polície. Koniec koncov, vyhlásenie sa môže vždy urobiť na súde neskoro.

Táto stratégia však nie je bez rizík. Podozrivý by si to mal byť vedomý. Ak je podozrivý zatknutý a uväznený, odvolanie sa na právo mlčať môže znamenať, že policajné a súdne orgány zostanú dôvodom na vyšetrovanie, na základe ktorého pokračuje podozrivé zadržiavanie podozrivého. Preto je možné, že podozrivý bude musieť zostať vo vyšetrovacej väzbe dlhšie kvôli jeho mlčaniu, ako keby sa vyjadril. Ďalej je možné, že po prepustení prípadu alebo po prepustení podozrivého nebude podozrivému priznaná náhrada škody, ak má sám vinu za pokračovanie osobného zadržania. Takýto nárok na náhradu škody bol už z tohto dôvodu niekoľkokrát zamietnutý.

Po podozrení nie je mlčanie ani bez následkov. Sudca môže vo svojom verdikte vziať do úvahy mlčanlivosť, ak podozrivý neposkytne žiadnu otvorenosť, a to tak vo výroku, ako aj vo výroku o treste. Podľa holandského najvyššieho súdu mlčanie podozrivého môže dokonca prispieť k odsúdeniu, ak je k dispozícii dostatok dôkazov a podozrivý neposkytne ďalšie vysvetlenie. Mlčanie podozrivého môže byť koniec koncov pochopené a vysvetlené sudcom takto: „Podozrivý pracovník o svojej účasti vždy mlčal (...), a preto neprebral zodpovednosť za to, čo urobil. “ V kontexte trestu možno podozrivému za jeho mlčanie vyčítať, že neľutoval alebo neľutoval svoje činy. To, či sudcovia zohľadnia využitie práva mlčať podozrivým na výkon trestu, závisí od jeho osobného posúdenia, a môže sa preto u každého sudcu líšiť.

Využitie práva nevypovedať môže mať pre podozrivého výhody, ale určite to nie je bez rizika. Je pravda, že je potrebné rešpektovať právo podozrivého mlčať. Pokiaľ však dôjde na súdny proces, sudcovia čoraz viac považujú mlčanie podozrivých za svoje vlastné znevýhodnenie. Nakoniec, právo podozrivého mlčať je v praxi pravidelne v rozpore s rastúcou úlohou v trestnom konaní a významom obetí, pozostalých príbuzných alebo spoločnosti s jasnými odpoveďami na otázky.

To, či je vo vašom prípade múdre využiť právo mlčať počas policajného vypočutia alebo pri výsluchu, závisí od okolností prípadu. Preto je dôležité, aby ste sa pred rozhodnutím o práve mlčať obrátili na trestného právnika. Law & More právnici sa špecializujú na trestné právo a radi im poradia a / alebo poskytujú pomoc. Ste obeťou alebo pozostalým príbuzným a máte otázky týkajúce sa práva mlčať? Aj vtedy Law & Moreprávnici sú na vás pripravení.

Law & More