Kedy nárok zaniká?

Kedy nárok zaniká?

Ak by ste chceli po dlhšom čase nevyrovnanú pohľadávku vymáhať, môže hroziť premlčanie dlhu. Nároky na náhradu škody alebo nároky môžu byť tiež premlčané. Ako funguje predpis, čo sú premlčacie lehoty a kedy začínajú plynúť? 

Aké je obmedzenie nároku?

Pohľadávka je premlčaná, ak veriteľ nepodnikne kroky na zabezpečenie zaplatenia pohľadávky dlhší čas. Po uplynutí premlčacej doby už veriteľ nemôže vymáhať pohľadávku súdnou cestouTo neznamená, že pohľadávka už neexistuje. Pohľadávka sa mení na nevymožiteľnú prirodzenú povinnosť. Dlžník môže naďalej umorovať pohľadávku nasledujúcimi spôsobmi.

  • Dobrovoľnou platbou alebo platbou „omylom“.
  • Započítaním na dlh voči dlžníkovi

Nárok nezaniká automaticky. Premlčacia doba začína plynúť až vtedy, keď ju dlžník uplatní. Ak zabudne, pohľadávku možno v určitých prípadoch ešte vymáhať. Jedným z týchto prípadov je akt uznania. Dlžník vykoná úkon z uznanie dohodou o platbe alebo požiadaním o odklad. Aj keď zaplatí časť pohľadávky, dlžník vykoná akt uznania. V akte uznania sa dlžník nemôže dovolávať premlčania nároku, aj keď premlčacia doba uplynula pred rokmi.

Kedy začína plynúť premlčacia doba?

V momente, keď sa pohľadávka stane splatnou a splatnou, začína plynúť premlčacia lehota. Okamih pohľadávky je okamih, keď veriteľ môže požadovať plnenie pohľadávky. Napríklad v podmienkach pôžičky je stanovené, že pôžička vo výške 10,000 2,500,– € sa bude splácať mesačne po častiach 2,500 XNUMX,– €. V takom prípade je XNUMX XNUMX EUR splatných po jednom mesiaci. Celková suma nie je splatná, ak sú splátky a úroky riadne zaplatené. Taktiež premlčacia doba sa ešte nevzťahuje na istinu. Po uplynutí termínu splátky sa splátka stáva splatnou a začína plynúť premlčacia lehota na príslušnú splátku.

Aká dlhá je premlčacia doba?

Premlčacia lehota po 20 rokoch

Štandardná premlčacia lehota je 20 rokov po tom, ako pohľadávka vznikla alebo sa stala splatnou. Niektoré nároky majú kratšiu premlčaciu lehotu, ale aj na tieto nároky sa stále vzťahuje 20-ročná lehota, ak sú preukázané súdnym rozsudkom, akým je napríklad súdny príkaz.

Premlčacia lehota po piatich rokoch

Nasledujúce nároky podliehajú 5-ročnej premlčacej lehote (pokiaľ neexistuje rozsudok):

  • Nárok na plnenie zmluvy o poskytnutí alebo vykonaní (napr. peňažná pôžička).
  • Žiadosť o pravidelnú platbu. Môžete uvažovať o platení úrokov, nájmu a miezd alebo alimentov. Pre každú platobnú lehotu začína plynúť samostatná premlčacia lehota.
  • Nárok z neoprávnenej platby. Predpokladajme, že ste omylom uskutočnili sporožírovú platbu cudzej osobe, lehota začína plynúť od okamihu, keď ste sa o tom dozvedeli a poznáte aj osobu príjemcu.
  • Nárok na náhradu škody alebo dohodnutú pokutu. Päťročná lehota plynie odo dňa nasledujúceho po škode a páchateľ je známy.

Premlčacia lehota po dvoch rokoch

Pre spotrebiteľské nákupy platí osobitný predpis. Spotrebiteľská kúpa je hnuteľná vec (niečo, čo môžete vidieť a cítiť, ale výnimočne sem patrí aj elektrina) medzi profesionálnym predajcom a spotrebiteľom (kupujúcim, ktorý nekoná v rámci výkonu povolania alebo podnikania). Nezahŕňa teda dodanie služieb, ako je kurz alebo objednávka údržby záhrady, pokiaľ nie je dodaná aj vec.

Článok 7:23 Občianskeho zákonníka (BW) stanovuje, že práva kupujúceho na opravu alebo náhradu škody zanikajú, ak ich nebude reklamovať v primeranej lehote po tom, čo zistí (alebo mohol zistiť), že dodaný tovar nezodpovedá dohoda. Čo predstavuje „primeranú lehotu“ závisí od okolností, ale 2 mesiace pri spotrebiteľskom nákupe sú primerané. Následne sú nároky kupujúceho premlčané dva roky od prijatia reklamácie.

Poznámka! To môže zahŕňať aj peňažnú pôžičku poskytnutú priamo na kúpu hmotného majetku spotrebiteľom. Zvážte napríklad úverovú zmluvu na kúpu auta na súkromné ​​použitie. Pokým je splátka zaplatená, istina nie je splatná. Akonáhle je istina z akéhokoľvek dôvodu uplatnená, napr. dlžník prestane platiť, začína plynúť dvojročná premlčacia lehota.

Začiatok plynutia premlčacej doby

Premlčacia doba nezačne plynúť automaticky. To znamená, že pohľadávka existuje nezmenená a môže byť vymáhaná. Premlčaciu dobu sa musí výslovne dovolať dlžník. Predpokladajme, že na to zabudne a napriek tomu pristúpi k úkonu uznania, napríklad tým, že ešte zaplatí časť dlhu, požiada o odklad alebo dohodne splátkový kalendár. V takom prípade sa už nebude môcť neskôr dovolať premlčacej doby.

Ak sa dlžník riadne odvolá na premlčanie, pohľadávka už nemôže viesť k rozsudku súdu. Ak existuje rozsudok súdu, potom (po 20 rokoch) už nemôže viesť k exekúcii súdnym exekútorom. Rozsudok je potom neplatný.

Reč 

Premlčanie sa zvyčajne preruší tak, že veriteľ dá dlžníkovi výzvu na zaplatenie alebo iné splnenie dohody. Prerušenie sa vykonáva tak, že sa veriteľ pred uplynutím premlčacej doby informuje o tom, že pohľadávka stále trvá, napríklad prostredníctvom doporučenej platobnej upomienky alebo výzvy. Na prerušenie premlčacej doby však upomienka alebo oznámenie musí spĺňať niekoľko podmienok. Napríklad musí byť vždy písomná a veriteľ si musí jednoznačne vyhradiť právo na plnenie. Ak adresa dlžníka nie je známa, môže sa prerušenie vykonať prostredníctvom verejnej inzercie v regionálnych alebo celoštátnych novinách. Niekedy je možné reklamáciu prerušiť len podaním žaloby, alebo sa konanie musí začať krátko po písomnom prerušení. Pri riešení tejto zložitej záležitosti je vždy vhodné poradiť sa s právnikom v oblasti zmluvného práva.

V zásade musí byť veriteľ schopný preukázať, že lehota bola prerušená, ak sa dlžník dovoláva premlčacej ochrany. Ak nemá dôkaz, a dlžník tak uplynie premlčaciu dobu, pohľadávku už nemožno vymáhať.

Predĺženie 

Veriteľ môže predĺžiť premlčaciu lehotu, ak dôjde k všeobecnému zablokovaniu majetku dlžníka v dôsledku konkurzu. Počas tejto doby sa nikto nemôže uplatniť voči dlžníkovi, preto zákonodarca stanovil, že premlčacia doba sa nemôže skončiť počas konkurzu. Po zrušení však lehota opäť pokračuje až do šiestich mesiacov od skončenia konkurzu, ak sa premlčacia doba skončí počas alebo do šiestich mesiacov od konkurzu. Veritelia by mali venovať veľkú pozornosť listom od správcu. Každému veriteľovi, ak je prihlásený do konkurzu, zašle oznámenie o zrušení konkurzu.

Rozhodnutie súdu

Pre pohľadávku zistenú v rozsudku bez ohľadu na premlčaciu dobu platí 20-ročná lehota. Tento pojem sa však nevzťahuje na dlh z úrokov, ktorý bol vyhlásený popri príkaze na zaplatenie istiny. Predpokladajme, že niekto dostane príkaz zaplatiť 1,000 20 EUR. Zároveň je povinný zaplatiť zákonné úroky. Rozsudok môže byť vykonateľný 5 rokov. Na zaplatenie úrokov však platí XNUMX-ročná lehota. Ak sa teda rozsudok vykoná až po desiatich rokoch a nenastane prerušenie, úroky za prvých päť rokov sú premlčané. Poznámka! Výnimka sa vzťahuje aj na prerušenie. Obyčajne po prerušení začne opäť nový termín s rovnakou dĺžkou trvania. To neplatí pre 20 rokov od rozsudku súdu. Ak sa táto lehota preruší tesne pred uplynutím 20 rokov, začína plynúť nová lehota len päť rokov.

Nie ste si napríklad istý, či je vaša pohľadávka voči vášmu dlžníkovi premlčaná? Potrebujete zistiť, či je váš dlh voči vášmu veriteľovi stále nárokovateľný z dôvodu premlčania? Neváhajte a kontakt našich právnikov. Radi vám pomôžeme ďalej!

Law & More