Vysťahovanie prenajatého majetku

Vysťahovanie prenajatého majetku

Vysťahovanie je drastickým postupom pre nájomcu aj prenajímateľa. Nakoniec, pri vysťahovaní sú nájomníci nútení opustiť prenajatý majetok so všetkými svojimi vecami, so všetkými jeho ďalekosiahlymi dôsledkami. Prenajímateľ preto nemôže jednoducho vysťahovať, ak nájomca nesplní svoje povinnosti podľa nájomnej zmluvy. Aj keď vysťahovanie nie je výslovne upravené zákonom, na tento postup sa vzťahujú prísne pravidlá.

Na to, aby prenajímateľ mohol pokračovať v vysťahovaní, musí dostať súdny príkaz na vysťahovanie. Tento súdny príkaz obsahuje povolenie na vysťahovanie prenajatého majetku v deň určený súdom. Ak nájomca nesúhlasí s príkazom na vysťahovanie, môže sa proti tomuto súdnemu príkazu odvolať. Podanie odvolania zvyčajne pozastavuje účinnosť súdneho príkazu a tým aj vysťahovania, kým o tom odvolací súd nerozhodne. Ak však súdny príkaz na vysťahovanie vyhlásil súd za vykonateľný, odvolanie nájomcu nepovedie k pozastaveniu a prenajímateľ môže pokračovať vo vysťahovaní. Tento priebeh udalostí predstavuje pre prenajímateľa riziko, ak odvolací súd rozhodne o vysťahovaní inak.

Vysťahovanie prenajatého majetku

Predtým, ako súd udelí povolenie na vysťahovanie, musí prenajímateľ ukončiť nájomnú zmluvu. Prenajímateľ môže vypovedať nasledujúcimi spôsobmi:

rozpustenie

Pri tomto spôsobe ukončenia musí byť nedostatok nájomcu pri plnení jeho povinností z príslušnej nájomnej zmluvy, inými slovami omeškanie. To je prípad, ak nájomca napríklad vytvára nedoplatky z nájmu alebo spôsobuje nezákonné nepríjemnosti. Nedostatok nájomcu musí byť dostatočný, aby bolo opodstatnené zrušenie nájomnej zmluvy. Ak sa prenajatý majetok týka obytných priestorov alebo stredne veľkých obchodných priestorov, nájomca bude mať ochranu v tom zmysle, že k zrušeniu dôjde iba prostredníctvom súdneho konania.

Zrušenie

Toto je ďalší spôsob ukončenia. Požiadavky, ktoré musí prenajímateľ v tejto súvislosti splniť, závisia od typu prenajatej nehnuteľnosti. Ak sa prenajatá nehnuteľnosť týka obytného priestoru alebo stredne veľkého podnikateľského priestoru, získa nájomca ochranu v tom zmysle, že k zrušeniu dôjde iba z niekoľkých vyčerpávajúcich dôvodov uvedených v článku 7: 274 a 7: 296 Holandský občiansky zákonník. Jedným z dôvodov, na ktoré sa možno v obidvoch prípadoch dovolávať, je napríklad urgentné osobné použitie prenajatej nehnuteľnosti. Okrem toho musí prenajímateľ dodržať rôzne ďalšie formality, napríklad lehoty.

Je prenajatý priestor iný ako obytný priestor alebo stredne veľký obchodný priestor, konkrétne obchodný priestor 230a? V takom prípade nájomca nemá ochranu nájomného, ​​ako je uvedené vyššie, a prenajímateľ môže vypovedať nájomnú zmluvu relatívne rýchlo a ľahko. To sa však v žiadnom prípade nevzťahuje na vysťahovanie. Koniec koncov, nájomca takzvaného obchodného priestoru 230a má nárok ochrana pred vysťahovaním podľa článku 230a holandského občianskeho zákonníka v tom zmysle, že nájomca môže požiadať o predĺženie lehoty na vysťahovanie najviac o jeden rok do dvoch mesiacov od písomného oznámenia o vysťahovaní. Takúto žiadosť je možné podať aj nájomcovi, ktorý už prenajatý priestor opustil alebo uvoľnil. Ak nájomca podal žiadosť o predĺženie lehoty na vysťahovanie, posúdenie tejto žiadosti sa uskutoční s ohľadom na vyváženosť záujmov. Súd vyhovie tejto žiadosti, ak sú záujmy nájomcu vážne poškodené vysťahovaním a musia prevážiť záujmy prenajímateľa na použitie prenajatého majetku. Ak súd žiadosť zamietne, nájomcovi nie je možné podať opravný prostriedok proti tomuto rozhodnutiu. Toto je iné, iba ak súd nesprávne uplatnil alebo neuplatnil článok 230a holandského občianskeho zákonníka.

Ak prenajímateľ správne vykonal všetky potrebné kroky v konaní o vysťahovaní a súd udelil povolenie na vysťahovanie prenajatého majetku, neznamená to, že prenajímateľ môže vysťahovať sám. Ak tak urobí, prenajímateľ bude voči nájomcovi často konať protiprávne, takže nájomca môže v takom prípade požadovať náhradu. Povolenie súdu znamená iba to, že prenajímateľ môže byť vyhostený prenajatý majetok. To znamená, že prenajímateľ musí použiť súdneho exekútora. Súdny exekútor tiež vykoná príkaz na vysťahovanie nájomcovi a poskytne mu poslednú šancu opustiť prenajatý majetok sám. Ak tak nájomca neurobí, náklady na skutočné vysťahovanie znáša nájomca.

Máte otázky týkajúce sa vysťahovania alebo potrebujete právnu pomoc? Prosím kontaktujte Law & More, Naši právnici sú odborníkmi v oblasti nájomného práva a radi vám poradíme a / alebo poskytneme pomoc pri vysťahovaní.

Law & More