Internetový podvod

Internetový podvod

V posledných rokoch sa internet rozrástol. Stále častejšie trávime čas v online svete. S príchodom online bankových účtov, platobných možností, trhovísk a žiadostí o platbu stále viac zabezpečujeme online nielen osobné, ale aj finančné záležitosti. Často je usporiadaná jediným kliknutím na tlačidlo. Internet nám priniesol veľa. Nemali by sme sa však mýliť. Internet a jeho rýchly rozvoj prináša nielen pohodlie, ale aj riziká. Internetový podvod koniec koncov spočíva v čakaní.

Každý deň milióny ľudí nakupujú a predávajú cenné predmety na internete. Zvyčajne všetko ide dobre a podľa očakávania oboch strán. Vzájomnú dôveru však strana často porušuje a nanešťastie nastane táto situácia: platíte podľa dohôd, ale potom nedostanete nič alebo ste presvedčení, aby ste poslali svoj produkt vopred, ale potom nikdy nedostanú platbu. Oba prípady môžu byť podvod. Toto je najbežnejšia a najznámejšia forma internetových podvodov. Táto forma sa vyskytuje hlavne na obchodných miestach online, ako je eBay, ale aj prostredníctvom reklám na sociálnych médiách, ako je Facebook. Okrem toho sa táto forma internetového podvodu týka prípadov, keď existuje podvodný internetový obchod, tzv. Falošný obchod.

Internetový podvod

Internetové podvody sa však týkajú viac ako len „prípadov eBay“. Ak v počítači používate určitý program, môžu sa internetové podvody vyskytnúť iným spôsobom. Osoba, ktorá predstiera, že je zamestnancom tejto programovej spoločnosti, vás môže presvedčiť, že program je zastaraný a že predstavuje riziko pre váš počítač, pokiaľ tomu tak nie je. Následne vám takýto „zamestnanec“ ponúka možnosť zakúpenia nového programu za prijateľnú cenu. Ak súhlasíte a zaplatíte, „zamestnanec“ vás bude informovať, že platba nebola, žiaľ, neúspešná a musíte ju uskutočniť znova. Aj keď boli všetky platby uskutočnené správne a peniaze boli niekoľkokrát prijaté za ten istý „program“, takzvaný „zamestnanec“ bude tento trik pokračovať, pokiaľ budete naďalej platiť. Rovnaký trik môžete tiež stretnúť v „bunde zákazníckeho servisu“.

podvod

Podvod sa trestá podľa článku 326 holandského trestného zákona. Nie každý prípad však možno klasifikovať ako taký podvod. Je potrebné, aby ste ako obeť boli uvedení do omylu pri odovzdávaní tovaru alebo peňazí. Klam môže vzniknúť, ak strana, s ktorou ste obchodovali, použila falošné meno alebo funkciu. V takom prípade sa predávajúci prezentuje ako spoľahlivý, zatiaľ čo jeho kontaktné údaje nie sú vôbec správne. Klam môže tiež pozostávať z trikov, ako sú tie, ktoré už boli opísané. Nakoniec je možné, že v súvislosti s podvodom sa hovorí o väzbe fikcií, inými slovami o akumulácii lží. Iba nedodanie tovaru, za ktorý bola zaplatená, je preto nedostatočné na to, aby bolo možné prijať podvod, a nemôže priamo viesť k odsúdeniu predajcu.

Preto sa za určitých okolností môže stať, že budete mať strach, ale nejde o podvod v zmysle článku 326 trestného zákona. Je však možné, že vo vašom prípade je občianske právo - cesta otvorená na riešenie „scammer“ zodpovednosti. Zodpovednosť môže vzniknúť rôznymi spôsobmi. Najbežnejšími a najznámejšími sú občianskoprávna zodpovednosť za škodu a zmluvná zodpovednosť. Ak ste s „scammerom“ neuzatvorili dohodu, môžete sa spoľahnúť na prvú formu zodpovednosti. Ide o prípad, keď sa jedná o protiprávny čin, ktorý sa dá pripísať páchateľovi, utrpeli ste škodu a táto škoda je výsledkom príslušného aktu. Ak sú tieto podmienky splnené, môže vzniknúť nárok alebo povinnosť vo forme náhrady.

Zmluvná zodpovednosť sa zvyčajne bude týkať „prípadov eBay“. Koniec koncov, uzavreli ste dohody podľa dobra. Ak druhá strana neplní svoje povinnosti podľa dohody, môže sa dopustiť porušenia zmluvy. Ak dôjde k porušeniu zmluvy, môžete požiadať o splnenie dohody alebo kompenzácie. Je rozumné dať druhej strane poslednú šancu (lehotu) na vrátenie vašich peňazí alebo odoslanie produktu prostredníctvom oznámenia o zlyhaní.

Aby ste mohli začať občianskoprávne konanie, musíte vedieť, kto je „scammer“ presne. Musíte tiež najať právnika pre občianske konania. Law & More má právnikov, ktorí sú odborníkmi v oblasti trestného práva a občianskeho práva. Spoznávate sa v jednej zo situácií opísaných vyššie, chcete vedieť, či ste obeťou podvodu alebo máte nejaké otázky týkajúce sa podvodu? Kontaktujte právnikov spoločnosti Law & More, Naši právnici vám radi poradia, ale v prípade potreby vám tiež pomôžu v trestnom alebo občianskom konaní.

Law & More