Kontakt so svojím dieťaťom počas obrazu koronakrízy

Kontakt s dieťaťom počas krízy v Corone

Teraz, keď koronavírus vypukol aj v Holandsku, obavy mnohých rodičov narastajú. Ako rodič teraz môžete naraziť na niekoľko otázok. Je vaše dieťa stále povolené navštíviť svojho bývalého? Môžete svoje dieťa nechať doma, aj keď by tento víkend mal byť s mamou alebo otcom? Môžete žiadať, aby sa vaše deti videli, ak ich bývalý partner chce udržať doma doma kvôli korónovej kríze? Toto je, samozrejme, veľmi špeciálna situácia pre všetkých, s ktorou sme sa nikdy predtým nestretli, a preto to kladie otázky všetkým bez jasných odpovedí.

Zásada nášho práva spočíva v tom, že dieťa a rodič majú právo spájať sa navzájom. Preto sú rodičia často viazaní dohodnutým kontaktným dojednaním. Teraz však žijeme vo výnimočných časoch. Ešte predtým sme nič také nezažili, v dôsledku čoho na uvedené otázky neexistujú žiadne jednoznačné odpovede. Za súčasných okolností je dôležité posúdiť, čo je najlepšie pre vaše deti, na základe primeranosti a spravodlivosti pre každú konkrétnu situáciu.

Čo sa stane po oznámení úplného zablokovania v Holandsku? Platí dohodnutá dohoda o kontakte?

V tejto chvíli nie je zatiaľ jasná odpoveď na túto otázku. Keď vezmeme Španielsko ako príklad, vidíme, že tam (napriek blokovaniu) je dovolené, aby rodičia pokračovali v uplatňovaní kontaktného dojednania. Napríklad je výslovne povolené, aby rodičia v Španielsku deti vyzdvihli alebo priviedli k druhému rodičovi. V Holandsku v súčasnosti neexistujú žiadne osobitné pravidlá týkajúce sa kontaktných opatrení počas koronavírusu.

Je koronavírus platným dôvodom na to, aby ste svojmu dieťaťu nedovolili ísť k druhému rodičovi?

Podľa smerníc RIVM by mal každý zostať doma čo najviac, vyhnúť sa sociálnym kontaktom a udržiavať vzdialenosť jeden a pol metra od ostatných. Je možné, že nechcete nechať svoje dieťa chodiť k druhému rodičovi, pretože napríklad bol vo vysokorizikovej oblasti alebo má povolanie v zdravotníctve, čo zvyšuje riziko, že sa stane jeho dieťaťom. infikovaných korónou.

Nie je však dovolené používať koronavírus ako „zámienku“ na zabránenie kontaktu medzi vašimi deťmi a druhým rodičom. Aj v tejto výnimočnej situácii ste povinní v čo najväčšej miere podporovať kontakt medzi svojimi deťmi a druhým rodičom. Je však dôležité navzájom sa informovať, napríklad ak sa u vašich detí prejavia príznaky choroby. Ak počas tohto špeciálneho obdobia nemôžete vyzdvihnúť a priviesť deti, môžete sa dočasne dohodnúť na alternatívnych spôsoboch, ako umožniť kontakt čo najviac. Môžete napríklad myslieť na rozsiahly kontakt cez Skype alebo Facetime.

Čo môžete urobiť, ak druhý rodič odmietne váš kontakt s dieťaťom?

V tomto výnimočnom období je ťažké presadiť kontaktné dojednanie, pokiaľ sú v platnosti opatrenia RIVM. Preto je rozumné poradiť sa s druhým rodičom a spoločne určiť, čo je najlepšie pre zdravie vašich detí, ale aj pre vaše zdravie. Ak vám vzájomná konzultácia nepomôže, môžete zavolať aj právnika. V takom prípade by sa za normálnych okolností mohlo začať predbežné konanie s cieľom vynútiť si kontakt prostredníctvom právnika. Otázkou však je, či za súčasných okolností môžete pre tento prípad začať postup. Počas tohto výnimočného obdobia súdy uzavreté a riešia sa iba urgentné prípady. Len čo sa zrušia opatrenia týkajúce sa koronavírusu a druhý rodič naďalej zmarí kontakt, môžete na vykonanie kontaktu zavolať právnika. Právnici Law & More vám v tomto procese môžu pomôcť! Počas koronavírusových opatrení môžete tiež kontaktovať právnikov spoločnosti Law & More na konzultáciu so svojím bývalým partnerom. Naši právnici môžu zabezpečiť, aby ste spolu so svojím bývalým partnerom dosiahli priateľské riešenie.

Máte otázku týkajúcu sa kontaktných dojednaní s vaším dieťaťom alebo by ste chceli viesť rozhovor so svojím bývalým partnerom pod dohľadom právnika, aby ste dosiahli priateľské riešenie? Neváhajte a kontaktujte Law & More.

Law & More