Rozvod prostredníctvom mediácie

Rozvod prostredníctvom mediácie

Rozvod je často sprevádzaný nezhodou medzi partnermi. Ak sa vy a váš partner oddelíte a nemôžete sa navzájom dohodnúť, vzniknú konflikty, ktoré sa v niektorých prípadoch môžu dokonca stupňovať. Rozvod môže niekedy u niekoho vyvolať zlé kvôli jeho emóciám. V takom prípade môžete zavolať právnika, aby ste získali svoje zákonné právo. Bude môcť vo vašom mene začať súdne konanie. Existuje však veľká šanca, že napríklad vaše deti by mohli v dôsledku toho veľa trpieť. Ak sa chcete vyhnúť tomuto napätiu, môžete sa tiež rozhodnúť pre rozvod prostredníctvom mediácie. V praxi sa to často označuje ako rozvodové sprostredkovanie.

Rozvod prostredníctvom mediácie

Čo je sprostredkovanie?

Ten, kto má spor, sa ho chce čo najskôr zbaviť. Spor už dosiahol takú vysokú úroveň, že obe strany už nevidia riešenie. Sprostredkovanie to môže zmeniť. Mediácia je spoločné riešenie sporu pomocou neutrálneho mediátora konfliktov: mediátora. Viac informácií o mediácii vo všeobecnosti nájdete na našej sprostredkovateľská stránka.

Aké sú výhody sprostredkovania rozvodu?

Zle usporiadané rozvody môžu v nasledujúcich rokoch spôsobiť smútok a frustráciu. Mediácia je spôsob, ako po konzultácii dospieť k spoločnému riešeniu, napríklad o spôsobe zaobchádzania s deťmi, rozdeľovaní peňazí, možnom výživnom a dohodách o dôchodku.
Ak strany môžu dospieť k dohodám v procese mediácie, zahrneme to do dohody o urovnaní. Uzatvorené dohody môže súd následne ratifikovať.

V rozvode, kde sú strany proti sebe na súde, jedna zo strán bude mať často svoju cestu a druhá strana je porazená tak, ako to bolo. Pri mediácii nie sú žiadni porazení. Pri mediácii sa usiluje o spoločné riešenie problémov, aby pre obe strany vznikla obojstranne výhodná situácia. Toto je obzvlášť dôležité v prípade, že sa strany po rozvode budú musieť veľa zaoberať. Zamyslite sa napríklad nad situáciou, do ktorej sú zapojené deti. V takom prípade je dôležité, aby bývalí partneri mohli po rozvode stále prechádzať jedným dverami. Ďalšou výhodou mediácie je, že je často lacnejšia a menej zaťažujúca ako zdĺhavé súdne konania.

Ako funguje sprostredkovanie?

V rámci mediácie strany spolu hovoria pod vedením profesionálneho mediátora. Mediátor je nezávislý mediátor, ktorý spolu so stranami hľadá riešenie, ktoré je prijateľné pre všetkých. Mediátor sa nielen pozerá na právnu stránku prípadu, ale aj na všetky súvisiace problémy. Strany potom dospejú k spoločnému riešeniu, ktoré mediátor zaznamená v dohode o urovnaní. Mediátor nevyjadruje svoje stanovisko. Mediácia je preto založená na vôle dospieť k dôverným dohodám. Tento proces mediácie je plynulejší ako súdny proces. Teraz, keď sa dohody uzatvárajú spoločne, existuje tiež väčšia šanca, že ich strany budú dodržiavať.

Mediátor zabezpečuje, aby obidve strany mohli rozprávať svoj príbeh a aby si navzájom počúvali. Počas rozhovorov s mediátorom sa bude venovať dostatočná pozornosť emóciám strán. O emóciách je potrebné diskutovať skôr, ako sa podarí dosiahnuť dobrú dohodu. Mediátor okrem toho zabezpečuje, aby dohody uzavreté stranami boli právne správne.

Štyri kroky pri mediácii

  1. Prijímací pohovor. V prvom rozhovore mediátor jasne vysvetľuje, čo je mediácia. Strany potom podpíšu mediačnú dohodu. V tejto dohode sa strany dohodli, že rozhovory sú dôverné, že sa zúčastnia dobrovoľne a že sa aktívne zúčastnia rozhovorov. Strany môžu kedykoľvek prerušiť proces mediácie.
  2. Prieskumná fáza. Pod vedením sprostredkovateľa sa konflikt analyzuje, až kým nie sú jasné všetky stanoviská a záujmy.
  3. Fáza rokovania. Obidve strany prichádzajú s možnými riešeniami. Majú na pamäti, že riešenie musí byť dobré pre obe strany. Týmto spôsobom sa uzatvárajú potrebné dohody.
  4. Urobte si schôdzky. Mediátor nakoniec uzavrie všetky tieto dohody na papieri, napríklad v dohode o urovnaní, rodičovskom pláne alebo v rozvodovej zmluve. Toto sa potom predloží súdu na ratifikáciu.

Prajete si tiež dohodnúť rozvod? Alebo by ste chceli vedieť, či mediácia môže byť pre vás dobrým riešením? Neváhajte a kontaktujte našu kanceláriu. Radi vám pomôžeme pri výbere sprostredkovania.  

Law & More