Prípad v Holandsku

Trestný prípad v Holandsku

V trestnom konaní podáva na obvineného žalobu prokuratúra (OM). OM zastupuje prokurátor. Trestné konanie zvyčajne začína na polícii, potom prokurátor rozhodne, či bude podozrivého stíhať. Ak prokurátor pristúpi k trestnému stíhaniu podozrivého, prípad skončí na súde.

Priestupky

Priestupky možno nájsť okrem iného v Trestnom zákone, zákone o zbraniach, ópiovom zákone alebo zákone o cestnej premávke. Podľa zásady zákonnosti nikto nemôže byť odsúdený za konanie alebo opomenutie bez predchádzajúceho zákonného trestného ustanovenia.

Je možné rozlišovať medzi priestupkami a trestnými činmi. Trestný čin je závažnejší priestupok ako priestupok. Priestupok môže zahŕňať napadnutie alebo vraždu. Niektoré príklady priestupku sú verejné opilstvo alebo vandalizmus.

Vyšetrovanie

Trestné konanie často začína na polícii. Môže to byť reakcia na oznámenie alebo sledovanie trestného činu. Vyšetrovanie sa začalo v réžii štátneho zástupcu v spolupráci s políciou. Hľadá sa podozrivý a zbierajú sa dôkazy. Závery vyšetrovania sú uvedené v oficiálnej správe, ktorá sa posiela prokurátorovi. Na základe úradnej správy prípad posudzuje prokurátor. Prokurátor tiež posudzuje, či bude podozrivý stíhaný väzobne. Toto je známe ako zásada účelnosti; o začatí trestného stíhania rozhoduje prokurátor.

súdne predvolanie

Ak prokurátor pristúpi k trestnému stíhaniu, obvinený dostane predvolanie. V predvolaní sa opisuje trestný čin, pre ktorý je obvinený stíhaný, a kde a kedy sa má obvinený dostaviť na súd.

Liečba súdom

Ako obžalovaný nie ste povinný zúčastniť sa na pojednávaní. Ak sa rozhodnete zúčastniť, sudca vás bude počas pojednávania vypočúvať. Nie ste však povinní odpovedať na jeho otázky. Je to spôsobené zásadou nemo tenetur: nie ste povinní aktívne spolupracovať s vlastným presvedčením. Keď sudca skončí výsluch obvineného, ​​udelí slovo prokurátorovi.

Štátny zástupca potom vznesie obžalobu. V ňom uvádza skutkový stav a dôkazy k priestupku. Svoje obvinenie potom ukončí svojou požiadavkou na spáchanie skutku.

Po vypovedaní prokurátora prednesie obhajca obvineného svoju námietku. Advokát v dovolaní reaguje na obžalobu prokurátora a zastupuje záujmy klienta. Nakoniec sa udeľuje slovo obvinenému.

Rozhodnutie sudcu

Existuje niekoľko rozhodnutí, ktoré môže sudca urobiť. Na zistenie dôkazu musí byť k dispozícii minimálne množstvo dôkazov na usvedčenie obvineného. Či je splnené dôkazné minimum, si vyžaduje posúdenie konkrétneho prípadu a je v rukách sudcu.

Po prvé, sudca môže obvineného oslobodiť. V tomto prípade sa podľa sudcu priestupok nepreukáže, prípadne sudca usúdi, že priestupok nie je trestný. Môže sa však stať aj to, že sudca nie je presvedčený o spáchaní trestného činu obvineným.

Okrem toho môže byť obvinený oslobodený od trestného stíhania. Ide napríklad o prípady sebaobrany, alebo ak je podozrivý duševne chorý. V týchto prípadoch sudca zistí, že obvinený nie je potrestaný alebo trestný čin, za ktorý je obvinený stíhaný, nie je trestný. Trestné konanie sa tu môže skončiť. Sudca však môže uložiť opatrenie aj pri zastavení trestného stíhania. To by mohlo zahŕňať TBS pre podozrivého s duševnou poruchou.

Okrem toho môže byť potrestaný aj obvinený. Možno rozlíšiť tri hlavné tresty: väzenie, príkladné služby a verejnoprospešné práce. Súd môže tiež uložiť opatrenie, ako je úhrada škody alebo TBS.

Trest môže slúžiť viacerým účelom. Napríklad môže slúžiť ako odplata. Keď totiž človek spáchal trestný čin, nemôže sa z toho dostať. Okrem toho si obeť, ale aj spoločnosť zaslúži zadosťučinenie. Účelom trestu je zabrániť tomu, aby sa páchateľ opakoval. Okrem toho by trest mal mať odstrašujúci účinok. Zločinci musia vedieť, že trestný čin nezostane nepotrestaný. Napokon, potrestanie páchateľa chráni spoločnosť.

Čelíte trestnému stíhaniu? Ak áno, neváhajte kontaktovať právnikov na Law & More. Naši právnici majú bohaté skúsenosti a radi vám poradia a pomôžu pri súdnom konaní.

 

Law & More