Námietka alebo odvolanie proti rozhodnutiu IND

Námietka alebo odvolanie proti rozhodnutiu IND

Ak nesúhlasíte s rozhodnutím IND, môžete podať námietku alebo sa proti nemu odvolať. Mohlo by to viesť k tomu, že dostanete kladné rozhodnutie o vašej žiadosti.

námietka

Nepriaznivé rozhodnutie o vašej žiadosti

IND rozhodne o vašej žiadosti vo forme rozhodnutia. Ak bolo o vašej žiadosti vydané zamietavé rozhodnutie, čo znamená, že nedostanete doklad o pobyte, môžete podať námietku. Voči aplikáciám uvedeným nižšie je možné namietať:

  • Vízum na krátkodobý pobyt
  • Dočasné povolenie na pobyt (MVV)
  • Povolenie na pravidelný pobyt na dobu určitú
  • Povolenie na trvalý pobyt alebo dlhodobý pobyt v EÚ
  • Uznanie ako sponzora
  • Žiadosť o naturalizáciu (holandská štátna príslušnosť)

Konanie o námietke

Ak IND zamietne vašu žiadosť, v rozhodnutí bude uvedené, či môžete počkať na námietku v Holandsku. Ak môžete čakať na námietkové konanie v Holandsku, môžete si dohodnúť stretnutie s potvrdením o pobyte na prepážke IND. Potvrdenie o pobyte bude uvedené vo vašom pase. Je to nálepka, ktorá ukazuje, že počas procedúry môžete zostať v Holandsku.

Ak sa v rozhodnutí uvádza, že nemôžete čakať na konanie o námietke v Holandsku, musíte Holandsko opustiť. Ak chcete ešte počkať na námietku v Holandsku, môžete požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia.

V oznámení o námietke napíšete, prečo namietate proti rozhodnutiu IND. Oznámenie o námietke a kópiu rozhodnutia zašlite na poštovú adresu uvedenú v rozhodnutí. Námietku si môžete dať vypracovať aj našim právnikom. V takom prípade môžeme vystupovať ako váš kontakt pre IND.

Keď IND dostane vašu námietku, pošle vám list s uvedením dátumu prijatia a lehoty na rozhodnutie o námietke. Ak je potrebné vložiť alebo opraviť nejaké dokumenty, dostanete od IND list s uvedením, ktoré dokumenty ešte musíte poskytnúť.

IND potom rozhodne o námietke. Ak sa námietke vyhovie, dostanete kladné rozhodnutie o vašej žiadosti. Ak však bude vaše oznámenie o námietke vyhlásené za neopodstatnené, vaša žiadosť bude zatiaľ zamietnutá. Ak nesúhlasíte, môžete sa odvolať na súd.

Namietajte proti kladnému rozhodnutiu o vašej žiadosti

Namietať môžete aj vtedy, ak bola vaša žiadosť o povolenie na pobyt schválená, ale nesúhlasíte s časťou rozhodnutia. Námietku môžete podať po vyzdvihnutí povolenia na pobyt na pulte IND. V tomto prípade máte štyri týždne na vznesenie námietky, počítajúc od doručenia dokladu o pobyte.

Povolanie

Ak bude vaša námietka vyhlásená za neopodstatnenú, môžete sa odvolať na súd. Do štyroch týždňov od rozhodnutia o vašej námietke musíte poslať vyplnený formulár petície/námietky na centrálny registračný úrad (CIV).

Rozhodnutie IND o námietke uvádza, či môžete čakať na odvolanie v Holandsku. Rovnako ako v prípade námietky môžete získať potvrdenie o pobyte, ak môžete čakať na odvolanie v Holandsku. Ak nemôžete čakať na odvolanie v Holandsku, musíte Holandsko opustiť. Napriek tomu môžete požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia, aby ste počkali na odvolanie v Holandsku.

Po vyplnení a odoslaní formulára uvediete v odvolacom oznámení, prečo nesúhlasíte s rozhodnutím IND o vašej námietke. Odvolanie musíte podať v lehote stanovenej súdom. IND môže reagovať na vaše odvolanie prostredníctvom vyjadrenia k obhajobe. Potom sa uskutoční pojednávanie.

V zásade súd rozhodne do šiestich týždňov. Ak sudca potrebuje viac času, okamžite to oznámi stranám. Ak bude vášmu odvolaniu vyhovené, sudca môže rozhodnúť, že:

  • IND musí znovu preskúmať námietku a IND vydá nové rozhodnutie, v ktorom IND vyhovie súdnemu rozhodnutiu
  • Právne dôsledky rozhodnutia IND zostávajú v platnosti
  • Vlastné rozhodnutie sudcu

To, že vám súd dá za pravdu, však neznamená, že získate istotu o povolení na pobyt. IND často urobí nové rozhodnutie s ohľadom na rozhodnutie súdu. Výsledkom tohto rozhodnutia však môže byť rozhodnutie, v ktorom vám bude zamietnuté povolenie na pobyt.

Naši právnici sa špecializujú na imigračné právo a môžu vám pomôcť s námietkou alebo odvolaním. Radi vám v tomto procese pomôžeme. Môžete tiež kontakt Law & More na ďalšie otázky. 

Law & More