Kedy máte dovolené ukončiť svoju partnerskú povinnosť výživného?

Kedy máte dovolené ukončiť svoju partnerskú povinnosť výživného?

Ak súd po rozvode rozhodne, že ste povinný platiť výživné bývalému partnerovi, je to viazané na určité časové obdobie. Napriek tomuto časovému obdobiu sa v praxi často stáva, že po určitom čase budete môcť výživné jednostranne znížiť alebo dokonca úplne ukončiť. Ste povinní platiť výživné bývalému partnerovi a zistili ste napríklad, že žije s novým partnerom? V takom prípade máte dôvod na ukončenie výživného. Musíte však byť schopní dokázať, že existuje spoločné bývanie. Ak ste stratili prácu alebo inak máte menšie finančné možnosti, potom je to tiež dôvod na zníženie výživného na partnera. Ak váš bývalý partner nesúhlasí so zmenou alebo ukončením výživného, ​​môžete to zariadiť súdnou cestou. Na to budete potrebovať právnika. Advokát bude musieť o to podať žiadosť na súde. Na základe tejto žiadosti a obrany namietajúcej strany rozhodne súd. Law & MoreRozvodoví právnici sa špecializujú na otázky týkajúce sa výživného na partnerov. Ak si myslíte, že váš bývalý partner už nemôže dostávať výživné na partnera alebo si myslíte, že by sa mala jeho výška znížiť, kontaktujte priamo našich skúsených právnikov, aby ste zbytočne neplatili výživné.

Kedy máte dovolené ukončiť svoju partnerskú povinnosť výživného?

Povinnosť udržiavať svojho bývalého partnera sa môže skončiť týmito spôsobmi:

  • Jeden z bývalých partnerov zomiera;
  • Príjemca výživného sa znovu vydá, žije v spoločnej domácnosti alebo vstúpi do registrovaného partnerstva;
  • Príjemca výživného sám alebo sám má dostatočný príjem alebo osoba, ktorá je povinná platiť výživné, už nemôže výživné platiť;
  • Platnosť vzájomne dohodnutého alebo zákonného termínu vyprší.

Ukončenie povinnosti platiť výživné má pre príjemcu výživného zásadné následky. Bude musieť minúť určitú sumu za mesiac. Pred prijatím takéhoto rozhodnutia preto sudca dôkladne posúdi.

Nový vzťah bývalý partner

Bežným bodom diskusie v praxi je spolužitie príjemcu výživného. Na ukončenie výživného na partnera musí existovať spolužitie „akoby boli manželmi“ alebo akoby boli v registrovanom partnerstve. Existuje iba spoločné bývanie, akoby sa brali, keď majú spoluobyvatelia spoločnú domácnosť, keď majú rovnako pretrvávajúci afektívny vzťah a keď sa ukáže, že sa o seba spolu starajú. Musí teda ísť o dlhodobé spolužitie, dočasný vzťah nemá tento účel. O tom, či sú všetky tieto požiadavky splnené, rozhoduje často sudca. Sudca bude kritériá interpretovať obmedzene. To znamená, že sudca len tak ľahko nerozhodne o tom, že existuje spoločné bývanie, akoby sa brali. Ak chcete ukončiť povinnosť partnerského výživného, ​​musíte preukázať spolužitie.

Ak skutočne existuje prípad „spoločného života“ s novým partnerom, potom osoba, ktorá má nárok na partnerské výživné, definitívne stratila svoje právo na výživné. Je to tak aj v prípade, keď sa nový vzťah vášho bývalého partnera opäť prerušil. Nemôžete preto byť povinní znova platiť výživné svojmu bývalému partnerovi, pretože sa jeho nový vzťah skončil.

Nový platca výživného vo vzťahu

Je tiež možné, že ako platiteľ výživného získate nového partnera, s ktorým sa oženíte, žijete v spoločnej domácnosti alebo vstúpite do registrovaného partnerstva. V takom prípade budete mať okrem svojho záväzku vyplatiť výživné svojmu bývalému partnerovi aj vyživovaciu povinnosť voči svojmu novému partnerovi. V niektorých situáciách to môže viesť k zníženiu výšky výživného splatného vášmu bývalému partnerovi, pretože nosnú kapacitu je potrebné rozdeliť medzi dvoch ľudí. V závislosti od vášho príjmu by to tiež mohlo znamenať, že môžete ukončiť výživné voči svojmu bývalému partnerovi, pretože vaša platobná schopnosť je nedostatočná.

Spoločné ukončenie povinnosti výživného partnera

Ak váš bývalý partner súhlasí s ukončením partnerského výživného, ​​môžete to ustanoviť písomnou dohodou. Law & Moreprávnici za vás môžu uzavrieť formálnu dohodu. Túto dohodu potom musíte podpísať vy a váš bývalý partner.

Zaistenie partnerského výživného

Vy a váš bývalý partner sa môžete slobodne dohodnúť na trvaní a výške výživného partnera. Pokiaľ sa nedohodlo nič na trvaní výživného, ​​automaticky sa uplatňuje zákonný termín. Po uplynutí tohto obdobia končí povinnosť platiť výživné.

Zákonný termín pre partnerské výživné

Ak ste sa rozviedli pred 1. januárom 2020, maximálna dĺžka partnerského výživného je 12 rokov. Ak manželstvo netrvalo dlhšie ako päť rokov a vy nemáte žiadne deti, dĺžka výživného sa rovná dĺžke trvania manželstva. Tieto právne podmienky platia aj na konci registrovaného partnerstva.

od 1. januára 2020 platia ďalšie pravidlá. Ak ste sa rozviedli po 1. januári 2020, dĺžka výživného sa rovná polovici trvania manželstva, najviac však 5 rokov. Z tohto pravidla sa však urobilo niekoľko výnimiek:

  • Ak ste manželia 15 rokov a môžete požiadať o svoj starobný dôchodok do 10 rokov, môžete požiadať o výživné až do nadobudnutia účinnosti starobného dôchodku.
  • Máte viac ako 50 rokov a ste manželia aspoň 15 rokov? V takom prípade je maximálne výživné 10 rokov.
  • Máte deti mladšie ako 12 rokov? V takom prípade partnerské výživné pokračuje, kým najmladšie dieťa nedosiahne 12 rokov.

Ak sa nachádzate v situácii, ktorá opodstatňuje ukončenie alebo zníženie výživného partnera, neváhajte a kontaktujte Law & More. Law & MoreŠpecializovaní právnici vám môžu ďalej poradiť, či je rozumné začať konanie zamerané na zníženie alebo dokonca ukončenie výživného.

Law & More