Získanie holandskej štátnej príslušnosti

Získanie holandskej štátnej príslušnosti

Chcete prísť do Holandska pracovať, študovať alebo zostať s rodinou/partnerom? Povolenie na pobyt možno vydať, ak máte legitímny účel pobytu. Imigračná a naturalizačná služba (IND) vydáva povolenia na pobyt na dočasný aj trvalý pobyt v závislosti od vašej situácie.

Po nepretržitom legálnom pobyte v Holandsku najmenej päť rokov je možné požiadať o povolenie na trvalý pobyt. V prípade splnenia niektorých dodatočných prísnych podmienok je dokonca možné požiadať o holandskú štátnu príslušnosť prostredníctvom naturalizácie. Naturalizácia je zložitý a nákladný postup podávania žiadosti obci. Postup môže trvať menej ako jeden rok až dva roky. V tomto blogu budem diskutovať o tom, aké podmienky okrem iného musíte splniť, aby ste mohli požiadať o naturalizáciu.

Vzhľadom na zložitosť konania sa odporúča najať si právnika, ktorý vás prevedie celým procesom a zameria sa na vašu konkrétnu a individuálnu situáciu. Vysoký poplatok za žiadosť totiž v prípade negatívneho rozhodnutia nedostanete späť.

naturalizácie

Podmienky

Naturalizácia vyžaduje, aby ste mali 18 rokov alebo viac a žili ste v Holandsku nepretržite 5 rokov alebo viac s platným povolením na pobyt. V momente, keď žiadate o naturalizáciu, je dôležité, aby ste mali jedno z povolení na pobyt uvedených nižšie:

  • Povolenie na pobyt azyl na dobu neurčitú alebo riadnu dobu neurčitú;
  • povolenie na dlhodobý pobyt v EÚ;
  • Povolenie na pobyt na dobu určitú s nie prechodným účelom pobytu;
  • doklad o pobyte ako rodinný príslušník občana Únie;
  • Štátna príslušnosť krajiny EÚ, EHP alebo Švajčiarska; alebo
  • Doklad o pobyte Článok 50 Dohoda o vystúpení Brexit (Dohoda o vystúpení ZEÚ) pre občanov Spojeného kráľovstva a ich rodinných príslušníkov.

Pre pozitívny výsledok je tiež dôležité, aby ste nepredstavovali nebezpečenstvo pre verejný poriadok alebo národnú bezpečnosť Holandska. Nakoniec by ste mali byť pripravení vzdať sa svojej súčasnej štátnej príslušnosti, ak je to možné, pokiaľ nemôžete uplatniť dôvod na výnimku.

Navyše, aj keď existuje veková požiadavka, vaše deti môžu za určitých podmienok s vami naturalizovať.

Potrebné doklady

Ak chcete požiadať o holandskú štátnu príslušnosť, musíte mať okrem platného povolenia na pobyt alebo iného dokladu o zákonnom pobyte platný preukaz totožnosti, ako je cestovný pas. Je potrebné predložiť aj rodný list z krajiny pôvodu. Taktiež je potrebné predložiť integračný diplom, iný doklad o integrácii alebo doklad o (čiastočnom) oslobodení alebo oslobodení od integračnej požiadavky.

Obec použije Basisregistratie Personen (BRP) na kontrolu, ako dlho ste v Holandsku skutočne žili.

žiadosť

O naturalizáciu treba požiadať na magistráte. Mali by ste byť pripravení vzdať sa svojej súčasnej štátnej príslušnosti, ak je to možné – v prípade kladného rozhodnutia.

IND má 12 mesiacov na rozhodnutie o vašej žiadosti. V liste od IND bude uvedená lehota, v ktorej o vašej žiadosti rozhodne. Lehota na rozhodnutie začína plynúť po zaplatení poplatku za žiadosť. Po prijatí kladného rozhodnutia je potrebné podniknúť ďalšie kroky na skutočné prevzatie holandskej štátnej príslušnosti. Ak je rozhodnutie zamietavé, môžete do 6 týždňov namietať proti rozhodnutiu.

Opčný postup

Holandské občianstvo je možné získať jednoduchšie a rýchlejšie, a to opciou. Viac informácií o tomto postupe nájdete v našom blogu.

Kontakt

Máte otázky týkajúce sa imigračného zákona alebo by ste chceli, aby sme vám ďalej pomohli s vašou žiadosťou o naturalizáciu? Potom neváhajte kontaktovať Aylin Selamet, právničku v Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl alebo Ruby van Kersbergen, právnička v Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl alebo nám zavolajte na číslo +31 (0)40-3690680.

Law & More