Uznanie ako sponzora

Uznanie ako sponzora

Firmy pravidelne vozia zamestnancov zo zahraničia do Holandska. Uznanie sponzora je povinné, ak chce vaša spoločnosť požiadať o povolenie na pobyt na jeden z nasledujúcich účelov pobytu: vysokokvalifikovaní migranti, výskumní pracovníci v zmysle smernice EÚ 2016/801, štúdium, au pair alebo výmena.

Kedy žiadate o uznanie ako sponzor?

Môžete požiadať IND o uznanie ako sponzor ako spoločnosť. Štyri kategórie, pre ktoré možno použiť uznanie ako sponzora, sú zamestnanie, výskum, štúdium alebo výmena.

V prípade zamestnania možno uvažovať o povoleniach na pobyt za účelom zamestnania s cieľom byť vedomostným migrantom, vykonávať prácu ako zamestnanec, sezónne zamestnanie, učňovská príprava, prestup v rámci firmy alebo podniku alebo pobyt v prípade držiteľa povolenia. Európska modrá karta. Pokiaľ ide o výskum, bolo by možné požiadať o povolenie na pobyt na výskum na účel uvedený v smernici EÚ 2016/801. Kategória štúdia sa týka povolení na pobyt za účelom štúdia. Nakoniec kategória výmeny zahŕňa povolenia na pobyt s cieľom kultúrnej výmeny alebo au pair.

Podmienky pre uznanie sponzora

Pri posudzovaní žiadosti o uznanie za sponzora platia tieto podmienky:

  1. Zápis do živnostenského registra;

Vaša spoločnosť by mala byť zapísaná v živnostenskom registri.

  1. Kontinuita a solventnosť vášho podnikania je dostatočne zabezpečená;

To znamená, že vaša spoločnosť môže plniť všetky svoje finančné záväzky počas predĺženého obdobia (kontinuita) a že spoločnosť môže absorbovať finančné neúspechy (solventnosť).

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) môže IND poradiť ohľadom kontinuity a solventnosti spoločnosti. RVO používa bodový systém až 100 bodov pre začínajúcich podnikateľov. Začínajúci podnikateľ je spoločnosť, ktorá existuje menej ako jeden a pol roka alebo ešte jeden a pol roka nevykonáva podnikateľskú činnosť. Pre kladné stanovisko RVO musí mať start-up minimálne 50 bodov. S dostatočným počtom bodov a tým aj kladným hodnotením je spoločnosť uznávaná ako referent.

Bodový systém pozostáva z registrácie v holandskom Kamer van Koophandel (KvK) a podnikateľský plán. Po prvé, RVO skontroluje, či je spoločnosť registrovaná u KvK. Pozerá sa aj na to, či od podania žiadosti o uznanie za sponzora nastali zmeny napríklad akcionárov alebo spoločníkov, ale aj to, či došlo k prevzatiu, moratóriu alebo konkurzu.

Potom sa posúdi podnikateľský plán. RVO vyhodnocuje podnikateľský plán na základe trhového potenciálu, organizácie a financovania spoločnosti.

Pri hodnotení prvého kritéria, potenciálu trhu, sa RVO pozrie na produkt alebo službu a pripraví sa analýza trhu. Produkt alebo služba sa hodnotí podľa ich vlastností, použitia, potrieb trhu a jedinečných predajných bodov. Analýza trhu je kvalitatívna a kvantitatívna a zameriava sa na vlastné špecifické podnikateľské prostredie. Analýza trhu sa okrem iného zameriava na potenciálnych zákazníkov, konkurentov, bariéry vstupu, cenovú politiku a riziká.

Následne RVO posudzuje druhé kritérium, organizáciu spoločnosti. RVO zvažuje organizačnú štruktúru firmy a rozloženie kompetencií.

Posledné kritérium, financovanie, posudzuje RVO na základe predpovede solventnosti, obratu a likvidity. Je nevyhnutné, aby spoločnosť dokázala absorbovať akékoľvek budúce finančné ťažkosti počas troch rokov (solventnosť). Okrem toho musí prognóza obratu vyzerať vierohodne a musí zodpovedať potenciálu trhu. Nakoniec – do troch rokov – by mal byť peňažný tok zo skutočných obchodných aktivít pozitívny (predpoveď likvidity).

  1. Vaša spoločnosť nie je v konkurze alebo na ňu ešte nebolo udelené moratórium;
  2. Spoľahlivosť žiadateľa alebo fyzických alebo právnických osôb alebo podnikov priamo alebo nepriamo zapojených do podniku je dostatočne preukázaná;

Nasledujúce príklady slúžia na ilustráciu situácií, keď sa IND domnieva, že neexistuje žiadna spoľahlivosť:

  • Ak vaša spoločnosť alebo zainteresované (právnické) osoby zbankrotovali trikrát do roka predtým, ako požiadali o uznanie ako sponzor.
  • Vaša spoločnosť dostala pokutu za daňový trestný čin štyri roky predtým, ako požiadala o uznanie ako sponzor.
  • Vaša spoločnosť dostala tri alebo viac pokút podľa zákona o cudzincoch, zákona o zamestnávaní cudzincov alebo zákona o minimálnej mzde a minimálnom príspevku na dovolenku počas štyroch rokov pred podaním žiadosti o uznanie sponzora.

Okrem vyššie uvedených príkladov môže IND požiadať o certifikát dobrého správania (VOG) na posúdenie spoľahlivosti.

  1. Uznanie žiadateľa alebo právnických osôb alebo spoločností priamo alebo nepriamo zapojených do tejto spoločnosti za sponzora počas piatich rokov bezprostredne pred podaním žiadosti bolo odvolané;
  2. Žiadateľ spĺňa požiadavky súvisiace s účelom, na ktorý sa cudzinec zdržiava alebo chce zdržiavať v Holandsku, čo môže zahŕňať dodržiavanie a dodržiavanie kódexu správania.

Okrem vyššie uvedených podmienok, ktoré musia byť splnené, existujú ďalšie podmienky pre kategórie výskum, štúdium a výmena.

Postup „Uznanie za sponzora“.

Ak vaša spoločnosť spĺňa opísané podmienky, môžete požiadať o uznanie ako sponzor s IND vyplnením formulára žiadosti „Uznanie ako sponzora“. Zozbierate všetky požadované dokumenty a priložíte ich k žiadosti. Kompletnú žiadosť vrátane požadovaných dokumentov je potrebné zaslať na IND poštou.

Po odoslaní žiadosti o uznanie ako sponzor dostanete list od IND s poplatkom za prihlášku. Ak ste za žiadosť zaplatili, IND má 90 dní na rozhodnutie o vašej žiadosti. Toto rozhodovacie obdobie sa môže predĺžiť, ak vaša žiadosť nie je úplná alebo ak je potrebné ďalšie vyšetrovanie.

IND potom rozhodne o vašej žiadosti o uznanie ako sponzora. Ak bude vaša žiadosť zamietnutá, môžete podať námietku. Ak je spoločnosť uznaná ako sponzor, budete zaregistrovaný na webovej stránke IND vo verejnom registri uznaných sponzorov. Vaša spoločnosť zostane referentom, kým neukončíte Uznávanie alebo ak prestanete spĺňať podmienky.

Povinnosti oprávneného sponzora

Ako oprávnený sponzor máte povinnosť informovať. Na základe tejto povinnosti musí oprávnený sponzor oznámiť IND akékoľvek zmeny v situácii do štyroch týždňov. Zmeny môžu súvisieť s postavením cudzinca a uznaným sponzorom. Tieto zmeny možno nahlásiť IND pomocou oznamovacieho formulára.

Okrem toho ako oprávnený sponzor musíte uchovávať informácie o cudzom štátnom príslušníkovi vo svojich záznamoch. Tieto informácie musíte uchovávať päť rokov, odkedy prestanete byť oprávneným sponzorom cudzieho štátneho príslušníka. Ako autorizovaný sponzor máte povinnosť správy a uchovávania. Informácie o cudzom štátnom príslušníkovi musíte byť schopní predložiť IND.

Okrem toho ako oprávnený sponzor máte povinnosť postarať sa o cudzieho štátneho príslušníka. Cudzinca musíte napríklad informovať o podmienkach vstupu a pobytu a iných príslušných predpisoch.

Ako oprávnený sponzor ste tiež zodpovední za návrat cudzieho štátneho príslušníka. Keďže cudzinec sponzoruje svojho rodinného príslušníka, nenesiete zodpovednosť za vrátenie rodinného príslušníka cudzinca.

Nakoniec IND skontroluje, či oprávnený sponzor dodržiava svoje povinnosti. V tejto súvislosti môže byť uložená správna pokuta alebo môže IND pozastaviť alebo odobrať uznanie za sponzora.

Výhody uznania ako sponzora

Ak je vaša spoločnosť uznaná ako sponzor, prináša to určité výhody. Ako uznávaný sponzor nemáte povinnosť predložiť minimálny alebo maximálny počet žiadostí ročne. Okrem toho musíte k formuláru žiadosti predložiť menej podporných dokumentov a môžete požiadať o povolenie na pobyt online. Nakoniec je cieľom rozhodnúť o uznanej prihláške sponzora do dvoch týždňov. Uznanie za sponzora tak uľahčuje pracovníkom zo zahraničia proces podávania žiadostí o povolenie na pobyt.

Naši právnici sú odborníkmi na imigračné právo a ochotne vám poskytnú rady. Potrebujete pomoc so žiadosťou o uznanie ako sponzor alebo máte nejaké ďalšie otázky po prečítaní tohto článku? Naši právnici na Law & More sú viac než ochotní vám pomôcť.

Law & More